Društvo

Protiv nasilja nad ženama bori se novozasađeno drveće trešnje

Održana je akcija sađenja tri drveta japanske trešnje sa ciljem da se ukaže na nasilje nad ženama. Drveće je posađeno u parku Čair, a sađenju su prisustvovale Iv Ensler, poznata spisateljica iz SAD, Rada Borić, predsednica Povereništva za rodnu ravnopravnost u Zagrebu i Tatjana Nikolić, izvršna koordinatorka Centra za devojke.

„Moramo iskoristiti sve, ne bismo li zaustavile nasilje nad ženama”, započinje priču Iv Ensler. Ona se u borbu protiv nasilja uključila jer joj je veliki broj žena prilazio posle izvođenja njene predstave „Monolozi vagine”. Umesto da joj se pohvale, kako je očekivala, žene su joj govorile kroz kakvu vrstu nasilja su prošle. „Statistika UN-a pokazuje da jedna od tri žene tokom života doživi neki vid nasilja. Nasilje je normalizovano. Očekujemo ga, umesto da budemo uznemireni i kažemo ne nasilju”, navodi Iv.

Rada Borić aktivizmom se bavi više od tri decenije, a kroz aktivizam se trudi da promeni situaciju za žene, naročito kada je u pitanju nasilje nad ženama. „Najveći problem su institucije koje još uvek fukcionišu na način da se boje moćnika i moći. Vrlo često naši sudovi i socijalne službe podržavaju zlostavljače i to treba menjati”, navodi ona. Dodaje da je u Hrvatskoj, odakle dolazi, prošle godine ubijeno trinaest, a ove godine devet žena. Poseban problem predstavlja ekonomsko nasilje i zanemarivanje. „Moramo rušiti sve stereotipe u kojima su krive žene. Moramo promeniti fokus da u fokusu bude žena žrtva”, njen je zaključak.

Tatjana Nikolić najavila je i 16 dana aktivizma, koji počinju 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama. Tada će imati i ulični performans koji govori upravo o femicidu. Njihova težnja, kako navodi Tanja, je da femicid postane posebno krivično delo. „Femicid je ubistvo žene zato što je žena i to je način da se pokaže ta moć i kontrola. Sve ostalo je suštinski manje bitno”, ističe ona. Dodaje da je od 2010. do sada ubijeno 400 žena, od kada se vodi statistika.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Teena Marie
Za 1 minut

Lead Me on

Teena Marie
Mark Ronson
Za 4 minuta

Uptown Funk! (feat.Bruno Mars)

Mark Ronson
John Travolta & Olivia Newton John
Za 9 minuta

You're the One That I Want

John Travolta & Olivia Newton John
Sting & Stevie Wonder
Za 12 minuta

Fragile

Sting & Stevie Wonder
Jestofunk
Za 15 minuta

Moai Message

Jestofunk

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend