Društvo

Na osam lokacija u Nišu održana vežba civilne zaštite

Operativno-taktička vežba "Sistem 2021" okupila je 250 pripadnika raznih službi i 350 radnika, studenata i građana. Vežba civilne zaštite održana je na osam lokacija u gradu, a pripadnici službi i građani su naučili kako da se ponašaju u vanrednim situcijama.

“Ovo je jedan dragoceni trening za sve strukture koje učestvuju u ovakvim situcijama kako za službe koju su angažovane, tako za Gradski štab i građane”, kazao je  Srđan Mitrović, načelnik uprave za vanredne situacije i načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima ova vežba je jako važna jer građani mogu da prepoznaju rizike i opasnosti koji mogu da se dogode u slučaju zemljotresa,  požara, curenja gasa ili neke druge nepredviđene sutuacije.

“Učešće građana u ovakvim aktivnostima dovodi do toga da građani prepoznaju rizike i opasnosti koje mogu da se dese i moraćemo da nastavimo sa ovakvim vežbama kako bi svi građani znali svoje postupke i ponašanje kada se nešto slično dogodi”, kazao je Mitrović.

Vežba je održana na osam različitih lokacija u gradu, a građani su imali priliku da nauče kako da se ponašaju u slučaju opasnosti.

U Naselju Ratko Jović i Stevan Sinđelić urađena je pokazna vežba zbrinjavanja stanovništva u slučaju zemljotresa, dok je u Studentskom centru vršena evakuacija studenata i radnika iz Radne zone “Sever” u slučaju požara, ali i zaustavljanje curenja štetnog gasa i gašenje na skladištu “NIS-a”.

Deo vežbe izveden je i na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”, gde je improvizovano sletanje aviona van piste i gašenje požara koji je tom prilikom nastao, kao i spasavanje putnika.

Mitrović ističe da sistem za uzbunjivanje u našem gradu nije na adekvatnom nivou, ali da su u toku studije koje bi mogle doprineti da on bude kvalitetniji.

“Upravo se rade akustičke studije i nadamo se da ćemo u budućnosti imati jedan kvalitetan daljinski sistem za uzbunjivanje. Takođe se radi na formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene, što jeste i obaveza Grada.”, objašnjava Mitrović.

Sa tim se složila i gradonačelnica Dragana Sotirovski koja je kazala da se razmišlja o tome koliko bi naredne godine novca moglo biti izdvojeno za popravku sirena za uzbunu i drugu opremu koja je neophodna Sektoru za vanredne situacije.

Operativno-taktička vežba “Sistem 2021“ danas je pored Niša održana na još 49 lokacija na teritoriji čitave zemlje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 45 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 48 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 51 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 56 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 0 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend