Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

Na otvaranju Art Femine festivala izveden komad “Vaginini monolozi”

Nastupom prvog ženskog romskog benda "Pretty Loud", u prostorijama City Smart kluba, otvoren je Art Femine festival u organizaciji Centra za devojke. Prve festivalske večeri izvedena je predstava "Vaginini monolozi" rađena po tekstu Iv Ensler dramske spisateljice i aktivistkinje. Festival traje od 1. do 4. jula.

Tema ovogodišnjeg, osmog po redu festivala je “Glasno, glasnije” te nije slučajno da su ga baš članice benda “Pretty Loud” otvorile događaj.  “Velika nam je čast da nastupamo na ovakvom festivalu, posebno jer promoviše žensko stvaralaštvo i omogućava da se  čuje ženski glas”,  kazala je Zlata Marinković, jedna od članica benda Pretty Loud.

Nakon što su devojke pustile glas i dobile gromoglasan aplauz, publiku je pozdravila ekipa Centra za devojke koja je organizovala festival. “Ideja našeg festivala je povezivanje: druženje, razgovori, zagrljaji”, ističe Tatjana Nikolić kordinatorka Centra za devojke.

S tim u vezi izvedena je predstava “Vaginini monolozi” rađena po tekstu Iv Ensler. “Opredelile smo se za izvođenje  ovog komada  jer se u aprilu navršio značajan jubilej – desetogodišnjica njenog izvođenja u Nišu u ogranizaciji Centra za devojke”, objašnjava Nikolićeva.

Pozorišni komad predstavlja prekretnicu u radu Centra, jer se kako kažu pre deset godina nisu bavile pozorištem, a onda su shvatile da to umeju da rade.  “Vaginini monolozi se tiču tema kojima se inače bavimo: nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, trgovina ljudima , žensko zdravlje i seksualnost. Kroz pozorište smo doprele do mnogo šire populacije i ukazale na važnost ovih tema”, ističe sagovornica.

Predstava “Vaginini monolozi ” je po prvi put izvedena 2011. godine u Nišu, na sceni Narodnog pozorišta, a na drugu godišnjicu izvođenja tekst je čitala autorka Iv Ensler. Tokom godina menjale su se učesnice, ali je poruka ostala ista osnažiti devojke i žene da podignu glas i progovore o onome što ih tišti.

“Vaginini monolozi“ objavljeni su pre 20 godina. Spisateljica Iv Ensler je na osnovu razgovora sa više od 200 žena iz celog sveta koje su različitog doba i porekla, sastavila 25 priča koje podstiču na razmišljanje o ženi kao celokupnom biću.

Aktuelan je i danas zbog toga što mnoge žene osećaju krivicu i stid kada je u pitanju njihovo telo i seksualnost. Delo je prevedeno na 48 jezika i izvedeno u preko 140 pozorišta širom sveta.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tina Turner
Za 1 minut

Addicted to Love

Tina Turner
Emerson, Lake & Palmer
Za 6 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
Maureen Mcgovern
Za 10 minuta

The Morning After

Maureen Mcgovern
Electric Swing Circus
Za 13 minuta

Everybody Wants to Be a Cat

Electric Swing Circus
Carly Simon
Za 16 minuta

You're So Vain

Carly Simon

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend