Društvo

Na prostoru “divljeg parkinga” kutak za igru namenjen najmlađima

Foto: Dečji kulturni centar
U sklopu obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti na prostoru nekadašnjeg "divljeg" parkinga u blizini Sabornog hrama napravljen je kutak za najmlađe gde će oni ubuduće moći da uživaju u igri. Mališani iz dečijeg kultrunog centra oplemenili su ovaj prostor i iscrtali popularne "školice", dok su se umetnici iz udruženja Artef postarali za pešački prelaz dobije novo ruho, ali i skrene pažnju svim učesnicima u saobraćaju i navede ih na oprez.

Preko puta Sabornog hrama na mestu gde su bili parkirani automobili sada se nalazi kreativan i bezdedan kutak za mališane.  “Od sada će naši najmlađi umesto mesta ne nepropisno parkiranje imati bezbededan kutak, tj. iscrtanu igru na ulici gde će kvalitetno moći da provode svoje vreme”, ističe Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka u Nišu,

Pored ovog kutka na čijem oslikavanju su radili mališani iz Dečjeg kulturnog centra, oslikan je i prostor oko pešačkog prelaza, a funkcija takozvane “kulturološke zebre” je da svim učesnicima u saobraćaju skrene pažnju na oprez. Za to su se postarale dve  Nevena Stefanović i Ana Mitrovski iz udruženja Artef koje su osmislile sliku kulturološke zebre i sprovele je u delo sa svojim kolegama umetnicima koji pripadaju pomenutom udruženju.

“Mi smo se vodili i Sabornom crkvom kuda vodi ovaj pešački prelaz i negde smo birali stvari koje su za nas bile zanimljive, a to jesu ornamenti narodne nošnje, ornamenti pirotskih ćilima gde dominiraju osnovne boje. Mišljenja smo da je ovaj pešački prelaz sada dobio jednu novu dimenziju i nadamo se da će učesnici u saobraćaju od sada biti pažljiviji”, objašnjava Nevena Stefanović, umetnica.

Podsetimo, Evropska nedelja mobilnosti održava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, a njen osnivač i pokrovitelj je Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a ve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju. Kada je reč o Nišu ova značajna nedelja počela je radionicama za najmađe kod Dečje biblioteke, a završava se Danom bez automobila koji će biti obeležen u četvrtak raznovrsnim programom .

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend