Društvo

Na SOS mobing telefon stiglo preko pet hiljada poziva

Otkako je uveden SOS mobing telefon za prijave zbog zlostavljanja na radu, stiglo je ukupno 5. 077 poziva. Zaposleni su pozivom mogli da se informišu o mehaizmima pravne zaštite od zlostavljanja na poslu i prijave slučaj.

Linija namenjena za informisanje i prijavu slučaja zlostavljanja ili nekog vrsta psihološkog uznemiravanja na poslu aktivirana je još aprila 2016. godine. Cilj je bio da se ohrabre građani da slobodno prijave slučaj zloupotrebe na radu.  SOS mobing telefon je zajednički projekat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Za pet godina postojanja telefonske linije 080-300-601 zabeleženo je 5.077 poziva.

„To je relativno veliki broj građana kojima je pružena pravna pomoć“, rekao je zamenik direktora Agencije Ivica Lazović i dodao da je od ukupnog broja poziva u 643 slučaja zatražena pravna pomoć, od kojih je Agencija postupala u oko 550 postupaka.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila je 15. marta 2021. godine Republičku agenciju za mirno rešavanje radnih sporova, i prisustvovala predstavljanju rezultata petogodišnjeg rada projekta SOS mobing telefona.

Prema njenim rečima, niko ne treba i ne sme da trpi bilo kakav oblik zlostavljanja, uključujući i zlostavljanje u radnoj sredini.

,,Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je tu da pomogne svima da se reše problemi u vezi sa bilo kojim oblikom zlostavljanja“, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema rečima zamenika direktora Agencije Ivice Lazovića mobing je  izuzetno skup i za poslodavce, i za zaposlene i za državni budžet.

Prof. dr Kisić Tepavčević je navela da postoje dva ključna propisa za zaštitu od zlostavljanja na radu.  Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, prema kome svi koji misle da su zlostavljani mogu da pokrenu postupak pred poslodavcem, bez posredovanja trećeg lica, a ako to ne urodi plodom onda mogu da potraže sudsku zaštitu, kao i Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, koji omogućava posredovanje treće strane – Agencije.

Naglasila je da je postupak pred Agencijom besplatan i da je cilj tog procesa da se na miran i sporazuman način dođe do rešenja.

„Apelujemo na sve građane da, ako smatraju da su izloženi određenoj vrsti zlostavljanja u radnoj sredini, preko institucionalnog mehanizma za koji se pokazalo da je najefikasniji i najbolji, potraže pravnu pomoć“, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema rečima ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  i zamenik direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović , Srbija ima odlične pravne mehanizme za zaštitu zaposlenih od zlostavljanja na radu.

Inače, Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu donet je 2010. godine. Njime je izričito zabranjen bilo koji vid zlostavljanja na radu i u vezi sa radom zaposlenih i drugih lica angažovanih van radnog odnosa (lica koja obavljaju privremene i povremene poslove ili poslove po ugovoru o delu, lica na stručnom osposobljavanju i usavršavanju kod poslodavca bez zasnivanja radnog odnosa, volontere i svako drugo lice koje učestvuje u radu kod poslodavca, po bilo kom osnovu).

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Gwen Stefani
Za 2 minuta

Cool

Gwen Stefani
Britney Spears
Za 5 minuta

(You Drive Me) Crazy

Britney Spears
Bangles
Za 8 minuta

Walk Like An Egyptian

Bangles
Alison Moyet
Za 12 minuta

Love Resurrection

Alison Moyet
Berk & the Virtual Band
Za 16 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend