Društvo

Na Svetski dan Roma pripadnici ove manjine žele više radnih mesta

Svetski dan Roma obeležava se tradicionalno svakog 8. aprila. Za neke je ovaj dan prepun veselja i pravi vesnik proleća, za druge samo još jedan dan u godini i ne znači ništa posebno. Bilo kako bilo, svi su saglasni oko jednog, položaj Roma je u društvu loš i trebalo bi se o tome češće pričati, a ne samo jednom u godini.

Pripadnici najveće etničke  manjine danas obeležavaju svoj dan. Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine. Tada je usvojen i međunarodni  naziv Rom (što na romskom znači čovek) za sve pripadnike ove zajednice, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem” („Išao sam, išao”) kroz koju je opsano stradanje Roma i Romkinja tokom Drugog svetskog rata, a dobili su i svoju zastavu kao obeležje.

U Nišu prema zvaničnim informacijama ima oko sedam hiljada Roma, ali ih nezvanično ima mnogo više. Mediji se, prema mišljenju novinara i aktiviste Turkijana Redžepija ne bave dovoljno problemima građana, pa koristi priliku da na ovaj dan apeluje na svoje kolege.

“Pogotovo bi mediji trebalo češće da se bave problemima Roma, kao i svakim problemima tako i problemima Roma. Da budu deo informativnog programa svake medijske kuće”, kazao je za City Smart Radio.

Nakon jubilarnih pedeset godina od prvog kongresa u Londonu, prema njegovim rečima, nije se mnogo toga promenilo.

“Ako znamo da danas u ovom trenutku 30. 000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode, što je i 5 hiljada porodica, da mnogi nemaju struju, da živimo u 702 nelegalna naselja u Srbiji, o čemu onda možemo da pričamo? Po zvaničnoj statistici nas ima oko 149 hiljada, a nezvanično nas ima barem tri puta više, kazao urednik portala RomaWorld.rs.

Kako kaže Redžepi zapošljavanje Roma je alarmantno. Preko 90 odsto je danas bez posla iako mnogi žele da rade.

“Uvek imamo dve do tri hiljade Roma koji se javljaju na biro. Ako znamo da zvanično ima oko 7 hiljada, a nezvanično puta tri, a više od 95 odsto pripadnika ne radi, to sve govori. Takva je situacija i u Srbiji. Veliki je procenat onih koji ne rade. Nije da ne žele da rade, da se odmah razumemo. Nekih 40 hiljada Roma i Romkinja se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. To je jedan dokaz da mi hoćemo i želimo da radimo i da živimo od svog rada”, kazao je on.

Smatra da se treba držati različitosti i kulture jer je to naše bogatstvo.

“Hiljadu godina ima od egzodusa u našij matičnoj državi Indiji. Mi smo prebegli i od tada pa do danas opet čuvamo naš identitet, kroz kulturu, tradiciju, jezik i običaje”.

Što se obrazovanja tiče, kako ističe Redžepi, ima više prijavljenih đaka u školama.

“Za 2018. i 2019. godinu imamo 2222, a samo godinu dana ranije imali smo 986 srednjoškolaca. To je jedan veliki korak napred. Veliku ulogu su imale i naša država i Evropska unija, što je dobar podstrek.”

Veliki minus je, kako kaže što nisu prepoznati pripadnici romske populacije da im je stipendija potrebna.

“Mnogi su me pitali šta se dešava sa stipednijama. Ta finansijska pomoć im je vrlo važna.”

Razgovarali smo sa našim sugrađanima koji se sećaju da se nekada ovaj dan proslavljao, ali se sada jedva i obeleži.

“Ovaj dan za mene znači početak proleća, radujemo se unapred Đurđevdanu koji je za nas najlepši dan i želimo da ga svako prihvati. Želim svima da lepo obeleže ovaj dan. Voleo bih da što više dece krene u školu, bude pismeno i da nađe poslove, a ne da prose i kradu”, rekao je mnogima poznat i drag Vlasta, čuven i kao Gandi.

“Meni ovaj dan ne znači ništa, dan ko dan”, kratko je prokomentarisala naša sugrađanka. Kako kaže, važno je da se u društvu prema svima odnose jednako.

“Nekada je bilo i proslavljalo se u Lutkarskom pozorištu. Lepo je bilo stvarno. Onda je počelo sve povremeno da se održava, a sada – ništa”, kazao je sugrađanin.

“Uvek je mnogo bolje bilo ranije. Svirao sam harmoniku 35 godina u Društvu Roma. Sada se snalazimo i radimo. Svim Romima želim sve  najbolje, ali pojednim ne. Samo da prođe ova korona.”

“Svuda u svetu se proslavlja. Trebalo bi se posebno angažovati oko pitanja školovanja na današnji dan”, zaključio je još jedan sugrađanin.

I onako težak život Roma i Romkinja, pogotovo u vreme epidemije koronavirusa je postao još mučniji. Mnogi se još uvek nisu vakcinisali, nemaju dovoljnu informisanost o tome, a i kako bi kada većina i nema preko čega da se informiše.

Uskoro bi, kako najavljuju iz Grada, Niš trebalo da dobije i koordinatora za romska pitanja.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Walk Off the Earth
Za 0 minuta

How it Is

Walk Off the Earth
Jehro
Za 3 minuta

Continuando

Jehro
Erik Hassle
Za 6 minuta

No Words

Erik Hassle
Adele
Za 10 minuta

Set Fire to the Rain

Adele
Daniel Merriweather
Za 14 minuta

I Think I'm in Love

Daniel Merriweather

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend