Društvo

Na Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji ugroženi

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine od 1993, kada je ovaj dan prvi put obeležen odlukom Ujedinjenih nacija. Na ovaj dan apeluje se da je sloboda medija jedno od osnovnih ljudskih prava proisteklo iz prava slobode govora. Svake godine se procenjuje kakva je situacija sa slobodom medija u svetu. Prema indeksu slobode medija u svetu za 2021. godinu, u Srbiji su zabeleženi problemi kada je sloboda medija u pitanju.

Novinari bi trebalo da izveštavaju nepristrasno i profesionalno. Ne bi trebalo da pokazuju bilo kakvu naklonost prema jednoj ili drugoj strani niti da imaju strah. Međutim, situacija je znato drugačija u zemljama koje se suočavaju sa pritiskom na novinare, njhovim ućutkivanjem pa čak pribegavaju i ubistvima novinara.

U Srbiji se ovaj dan dočekuje sa jasnom pritiscima na nezavisne medije i njihovom borbom da prežive. Mediji na jugu Srbije suočavaju se sa takozvanim slapp-tužbama. Ovakve tužbe predstavljaju to da je jedan medij tužen za povredu nekog prava, a očekuje se da isplati milionsku nadoknadu. Tako nešto se dogodilo JUGpress-u i portalu Info Vranjske.

Kompanija “Millenium Team d.o.o” iz Beograda tužila je osnivača Regionalne informativne agencija JUGpress NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu Ljiljanu Stojanović zbog objavljivanja dva izveštaja sa press konferencija lidera Narodne stranke Vuka Jeremića koje je održao u Leskovcu i Vranjskoj Banji.

Novinari Vranjskih doživeli su i uvrede od strane pripadnika vladajuće stranke u tom gradu. O njima su oni govorili i na ličnoj osnovi pa su ih tako nazivali gnjidama, ološom, svinjogojstvom, pacovima. Južne vesti su se suočile sa drugom vrstom problema. Napravljen je lažni portal sa njihovim imenom i logoom, koji urednicu povezuje sa jednim političarom.

Na Dan slobode medija tradicionalno su se oglasila i novinarska udruženja. Tako je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo da Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica tako da je sa 54-og mesta u 2014. prošle godine pala na 93. poziciju.

“Pozivamo sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana. Naša uloga nije da služimo željama i ineterisima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informišemo najširu javnost.

Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija.” – poručili su iz NUNS-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, da će godinu između ta dva datuma novinari pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića.

Oni su dodali da je veliki problem ekonomski pritisak kojem su mediji izloženi. Naime,  ovaj pritisak se vrši kroz projektno sufinansiranje. Prema njihovim rečima, suprotno propisima, novac građana se ponovo deli konstantnim kršiocima Кodeksa novinara Srbije.

UNS zahteva da se novinari zaštite od pritisaka i ucena nosilaca javnih funkcija i vlasnika medija. Od lokalnih moćnika UNS traži da odustanu od pritisaka, diskriminacije lokalnih medija i strateških tužbi i zahteva za visokim odštetama koje uništavaju manje medije.

Povodom Dana slobode medija obratio se javnosti i deo Uprave UNS-a koji je izrazio zabrinutost što se u to reprezentativno udruženje kolektivno učlanjuju čitave redakcije zbog nadolazećih izbora za rukovodstvo udruženja.

Oni su upozorili da vlasnici medija učlanjuju čitave redakcije u ovo udruženje kako bi uticali na predstojeće izbore u njemu, i pozvali novinare da ne pristanu da budu upotrebljeni za to.

„Vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima. Osnovali su udruženja novinara na čijem su čelu kako bi obezbedili dominaciju u komisijama za projektno sufinansiranje u korist svojih medija“, navedeno je u saopšenju koje je potpisalo jedanaest članova Uprave UNS-a, u kome se još kaže da „sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji“.

Na ovaj dan podsećamo se reči urednika medija sa juga Srbije da konkretnog rešenja za ove probleme nema. Neophodna je podrška kolega i čitave javnosti jer je svaki napad na novinare napad na svakoga od nas.

Ujedinjene nacije ovaj dan obeležavaju sa ciljem da se podigne svest o značaju slobode medija. Cilj je i da se podsete vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

UNESKO obeležava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta. Svake godine se dodeljuje nagrada u čast Giljermo Kano Iszasa. On je bio kolumbijski novinar koji je ubijen jer je izveštavao o kolumbijskim narko-kartelima.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rare Earth
Za 0 minuta

Nice to Be With You

Rare Earth
Scott Mckenzie
Za 2 minuta

San Francisco

Scott Mckenzie
Kurt Maloo
Za 5 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Moloko
Za 8 minuta

I Want You

Moloko
Michelle Gurevich
Za 12 minuta

Russian Romance

Michelle Gurevich

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend