Društvo

Na Svetski dan turističkih vodiča mnogi bez posla

Foto: M.J
Širom sveta 21. februar se obeležava kao Svetski dan turističkih vodiča. Iako je njihov dan, turistički vodiči danas nemaju razlog za slavlje, oni su ugroženi, jer posla nema.

Nije bilo putovanja, pa samim tim ni vodiči nisu imali posla i to skoro cele prethodne godine. Svetski  dan turističkih vodiča  koji je trebalo da obeleže sa temom ,, Turistički vodiči- doprinosi seoskom turizmu kroz kreativnu naraciju”, iskoristili su da ukažu na svoj nimalo zavidan položaj.

,,Kao nemi svedoci zatvaranja granica, koje je nemonovno vodilo i prestanku dolaska međunarodnih turista, turistički vodiči  su se suočili sa gubitkom posla i nužnošću pronalaženja alternativnih vidova finansiranja. Situacija je identična i u Srbiji”, saopštili su iz Udruženja turističkih vodiča.

Jedino na šta su se tursitički vodiči širom sveta  fokusirali je to kako  preživeti kao vodič i dočekati kraj pandemije Kovida 19 u svetu.

Iscrpljeni od egzistencijalne borbe jer su radna mesta ugašena, radnici turističkih agencije više ne rade ili rade sa minimumom kapaciteta, dok su vozači otišli da voze kamione po inostranstvu. Kolege vodiči sada su  im, kažu, postali agenti prodaje stanova, osiguranja, dostavljači hrane, taksisti i kuriri.

Iako im je država obećala pomoć,to je, kako ističu, ostalo samo na papiru.

,,Obećanja države i lokalne samouprave da će stati iza svojih najboljih ambasadora u zemlji su ostala prazna slova na papiru, razgovori sa nadležnim ljudima resornog Ministarstva, koji traju od prošlog leta, rezultirala su obećanjem da će jedan deo kolega ipak dobiti neku vrstu pomoći, ali je za sada sve ostalo na obećanjima i razgovorima.”

Problem nisu samo prazna obećanje države, već i to što nemaju podršku od lokalnih samouprava.

,,Lokalne samouprave su takođe iz nemogućnosti ili usled nekog drugog razloga zaboravile na postojanje vodičke službe u turizmu, na činjenicu da su vodiči ogledalo jednog grada, jedne regije, jedne države, na podatak da nijedna tura nije loša ako su vodiči bili na vrhuncu zadatka. A vreme prolazi, čini nam se još brže kada posla nema”, dodali su iz Udruženja.

Svesni da je Niš svake godine do panedemije bio sve posećeniji, turistički radnici se nadaju da će uskoro opet moći da posetiocima iz raznih zemalja pokažu koliko je naš grad lep i bogat kulturno i istorijski.

,,Jer lepota našeg grada i njegove okoline je nemerljiva, a naš zadatak je uvek bio da obojimo pričom i pejzaž i spomenike i učinimo ponosnim naše građane”, poručili su iz Udruženja turističkih vodiča Niš.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali