Društvo

Nacionalni dan sećanja na žrtve nasilja obeležen uz snažnu poruku: “Ljubav nije nasilje”

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja na Trgu kralja Milana izveden je performansa "Ono što ne znaš o meni" rađen po tekstu Kristine Božinović, koji ima za cilj da podigne svest društva i pošalje poruku da nasilje nije privatna stvar i da ćutanjem postajemo saučesnici zločina.

Sigurna kuća za žene i decu žrtve nasilja u Nišu i Akademsko pozorište oslimisli su performans koji nosi snažnu poruku, a koja glasi da ćutanjem postajemo saučesnici zločina. Mlade glumice su se prisetile samo od imena nekih žena koje su izgubile život jer su svi ćutali pod izgovorom da ih se ne tiče ono što se dešavana u tuđoj kući, dvorištu, životu.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće ističe da i ovaj Dan sećanja na žene žertve nasilja dočekujemo sa poražavajućom  statistikom i da je od početka godine u Srbiji 13 žena izgubilo život od posledica nasilja.

“Kada se nasilje odnosi konkretno na porodično-partnerske odnose onda je u najvećem broju slučajeva reč o patološkoj ljubomori i onda kada neko reši da napusti nasilnika, da se odluči na razvod imamo strašne situacije, on preti, želi da se osveti, ubija i pritom ne razmišlja da deca staju i bez majke i bez oca”, objašnjava Ščekić.

Naglašava da je zbog toga vrlo važno ženama koje trpe nasilje poslati poruku da nisu same, ali je isto tako važno da njihova okolina ne zatvara oči pred nasiljem, već da im pomogne i pokaže da izlaz postoji.

Podsetimo, nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 35 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 32 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 29 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 24 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend