Društvo Politika

Generalni štrajk, građani zahtevaju promenu sistema – Sve da stane, Srbiji da krene

Foto: organizatori
Grupa građana će 23. aprila u 9 sati predati zahtev Državnim organima za promenu sistema nakon čega će započeti generalni štrajk do ispunjenja zahteva. Oni zahtevaju ostavku Vlade, raspuštanje Narodne Skupštine, ostavku sudija Ustavnog suda, ostavku Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac i raspuštanje Kriznog štaba. Cilj im je da se nešto promeni u našoj državi, a navode da niko od sadašnjih ili bivših učesnika vlasti nije dobrodošao u organizaciji štrajka. Podrška drugih građana Srbije je dobrodošla i poželjna.

Kako su organizatori naveli u saopštenju medijima, odlučili su da se samoorganizuju u jedan Generalni štrajk i daju otkaze svima koji ih iskorišćavaju i obmanjuju dugi niz godina. Kao razlog su naveli to što niz protesta prethodnih godina propao. Dosta tih protesta je iskorišćeno od strane vlasti ili takozvane opozicije, smatraju oni. Kažu da su organizatori ovog Generalnog Štrajka građani Srbije koji su se ujedinili.

„Svesni situacije koja nas je udružila, smatramo da kao građani imamo pravo da sebe artikulišemo kao aktivne donosioce odluka koje su vezane za naš život, prava i obaveze, smatrajući da smo svojom dosadašnjom podrškom raznim političkim opcijama ili ćutanjem, doprineli situaciji u kojoj se nalazimo. Iz tog razloga smo se organizovali i pokrenuli Generalni štrajk“, piše u saopštenju. Glavni moto je: Sve da stane, Srbiji da krene.

Kako su detaljnije objasnili za City Smart radio, oni će u petak, 23. aprila, ujutru u 9 sati podneti zahteve zvanično tim institucijama od kojih očekuju smenu. Zatim će se vratiti na lice mesta, ispred Narodne skupštine, a štrajk se neće prekinuti dok se zahtevi ne ispune.

„Glavni razlog za štrajk je socijalna nepravda i izuzetno loša egzistencijalna situacija kod većine građana. Preko 50 odsto građana živi na ivici bede, a 70 odsto živi sa minimalnim primanjima, to jest živi ispod ljudskog minimuma. To je nešto što treba da ujedini građane“, istakli su u glavnom odboru Generalnog Štrajka u izjavi za City Smart.

Oni su dodali da ovaj štrajk nije stranački, ali da im je opozicija ipak pružila podršku. Opozicija se, prema njihovim rečima, neće mešati u organizaciju štrajka. Naglasili su, međutim, da se napokon pomalja građansko jedinstvo koje se nije videlo prethodnih 20 godina.

U glavnom odboru Generalnog Štrajka nalazi se 15 udruženja. Tu su različite strukture i ideologije, od monarhista do komunista i socijalista, ideološki levi i desni centar, podvlače. Zajednički cilj im je smena svega postojećeg što nije kako treba. Smatraju da imamo pravo da tražimo ostavku svih tih organa jer su u poslednjih godinu dana doprineli da život bude ovakav kakav jeste.

Objasnili su da će njihov štrajk biti kulturan, civilizovan, demokratski način da iskažu svoje nezadovoljstvo i učine Srbiju boljom. Pozvali su sve zainteresovane građane i udruženja da im se priključe.

„Štrajk nije planiran kao nasilan, rušilački nego kao civilizovan. Želimo da na civilizovan način iskažemo svoje nezadovoljstvo i da zahtevamo određene stvari od državne uprave, koja bi trebalo da ima sluha za životne potrebe svojih građana“, zaključuju u glavnom odboru Generalnog Štrajka.

Oni su i u svojoj fejsbuk grupi napisali da će se okupiti ispred Narodne skupštine. Zatim će predati zahtev nadležnima, nakon čega će ostati tamo do ispunjenja zahteva, a kažu i da nema pregovora. Event je dostupan na fejsbuku.

Katarina Mladenović Đorđević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jonny Lang
Za 0 minuta

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 5 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Tom Jones
Za 8 minuta

If He Should Ever Leave You

Tom Jones
Tunel
Za 11 minut

Volim Sax

Tunel
Galija
Za 18 minuta

Burna Pijana Noc

Galija

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend