Društvo

Nadležni najavljuju proširenje seoskih grobalja, nekima od njih bi mogla da upravlja “Gorica”

Foto: JKP Gorica
Pojedina niška seoska groblja biće proširena, a prioritet su groblje u Donjoj Vrežini, naselju Deveti maj, Čamurliji i Vukmanovu, najavili su nadležni. U mestima gde se pored groblja nalaze privatne parcele biće započet postupak eksproprijacije, a tamo gde je susedno zemjište gradsko ili državno izmeniće se planska dokumenta.

“U mestima gde je susedno zemljište gradsko ili državno biće obezbeđene potrebne saglasnosti i izmene planskih dokumenata. Pored pojedinih grobalja gde se nalaze privatne parcele biće započet postupak ekspropriajacije”, piše na sajtu Grada.

Prioritetno će biti rešavana groblja u Donjoj Vrežini, naselju Deveti maj, Čamurliji i Vukmanovu istaknuto je na sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa nadležnim gradskim upravama i predsednicima gradskih opština.

Nadležni ističu da će striktno kontrolisati nedozvoljeno sahranjivanje na privatnim posedima i da će preduzimati propisane mere u vezi sa tim.  Nakon što statut seoskih grobalja bude rešen neka od njih bi, kako je najvaljeno, mogla da budu poverena “Gorici”.

Podsetimo, JKP “Gorica” je maja prošle godine odlukom Skupštine Grada u nadležnost dobila seoska groblja u Brzom Brodu i Suvom Dolu. Kako je tom prilikom kazao resorni većnik Miroslav Đokić uvođenje seoskih grobalja u legalne okvire će nadalje biti praksa za rešavanje svih drugih grobalja čiji status nije rešen.

Međutim građani se često žale na rad ovog komunalnog preduzeća jer groblja koja su u njihovoj nadležnosti stalno zatiču neuređena i obrasla korovom. Zbog povećanja obima posla Gorica je u više navrata angažovala privatne firme, ali su i pored toga  sudeći po fotografijama građana koje su nam u više navrata dostavljali, groblja su i dalje bila zapuštena.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 11 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend