Društvo

Nagrada „Dr Miodrag Lazić“ dodeljena po prvi put

Na dan rođenja čuvenog niškog hirurga dr Miodraga Lazića po prvi put je dodeljena nagrada koja nosi njegovo ime. Nagradu "Dr Miodrag Lazić" dobila je Jelena Milošević, studentkinja Medicinskog fakulteta za izuzetan uspeh ostvaren tokom studija.

„Velika mi je čast što sam dobila nagradu dr Lazića upravo zbog njegovog dugogodišnjeg besprekornog rada, ugleda i plemenitosti. Za mene ova nagrada znači samo podsticaj da nastavim da radim i da se trudim, kako na polju  profesionalnog usavršavanja tako i na polju  ličnog razvoja“, kazala je Jelena Milošević. Dodaje da će upisati postdiplomske studije i  ostati u svom rodnom gradu.

Svečanom uručenje nagrade prisustvovala je ćerka dr Lazića, Nina Vujošević. „Danas je vrlo emotivan dan zato što bismo inače mom ocu slavili rođendan. Velika mi je čast što je ova značajna nagrada ponela ime mog oca. Razmišljam o tome koliko bi on bio presrećan da zna da će od današnjeg dana najbolji student Medicinskog fakulteta nositi nagradu nazvanu po njemu“, kazala je Vujoševićeva.

Nagradu „Dr Miodrag Lazić“ ustanovila je gradska opština Medijana na predlog porodice.  Sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa u vrednosti od 100.000 dinara i ubuduće će biti dodeljivana najboljim studentima medicine.

Miodrag Lazić rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Bio je ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Krst Milosrđa” i Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Preminuo je  14. aprila 2020. godine od posledica koronavirusa.  Pred smrt je napisao oproštajno pismo u kome je između ostalog naveo “Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik, ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim”.

U pismu je naveo i svoju poslednju želju, da ne ode tiho, već da ga isprate uz zvuke pesme “Marš na Drinu”.Poslednu želju doktora Lazića, Nišlije su ispunile. Tačno u 20h, kao po difoltu, začuo se najpre gromoglasni aplauz, a zatim i zvuci dobro poznate pesme “Marš na Drinu.”

Njegova ćerka je dobila posthumno odlikovanje od Vladike niškog Arsenija, orden Svetog Romana prvog stepena, što je ujedno i najveći stepen odlikovanja Eparhije niške. Dr Lazić je je na čelu Urgentnog centra UKC-a, koji je poneo njegovo ime.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 13 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 9 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 6 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 3 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend