Društvo

Nagrada Fondacije Jelena Šantić neformalnoj grupi Speak up koja je hrabrosti podarila žensko lice

Foto: LFN
Nagrada Fondacije Jelena Šantić za poseban doprinos razvoju zajednice kroz angažovanu kulturu u 20202/21 pripala je neformalnoj grupi Speak up. Naime tri devojke aktivne u svojoj zajednici: Natalija Milićević, Katarina Živković i Jovana Petrović došle su na ideju, da sve do tada mračnu Milojevu ulicu u Jagodin mali, oplemene muralom koji bi poneo lice hrabrosti i time svakome ko ovuda prođe u kasnim večernjim časovima pomogao da prebrodi strah.

Mural sa licem hrabrosti oplemenio je oronulu fasadu, ali i bacio svetlo na važno pitanje – bezbednosti, te je i sama ulica ubrzo dobila osvetljenje, a devojke priznanje. Lice hrabrosti oslikale su tri mlade umetnice Jelena Ilić, Milica Bojanić i Majda Antunović koje se nisu slučajno odlučile da ono bude baš žensko.

To je prepoznao i sam žuri koji je u obrazloženju nagrade naveo da  je inicijativa “Oslikaj hrabrost” neformalne grupe Speak up iz Niša, pokrenula jedno od najvažnijih pitanja u svakoj zajednici – bezbednost žena i devojčica.

U ime tima koji je radio na projektu prošle godine, nagradu je preuzela Katarina Živković, jedna od članica neformalne grupe Speak up, koja je inicirala i realizovala ideju. Zvanična ceremonija održana je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

“Ponosna sam što je naš projekat dobio nagradu za poseban doprinos razvoju zajednice kroz angažovanu kulturu”, kazala je Katarina i poručila svima onima koji imaju ideju kako da oplemene svoju zajednicu da to i učine, jer promene kreću od nas samih.

Nagrada Fondacije Jelena Šantić ustanovljena je radi afirmacije umetničkih i aktivističkih ostvarenja koja sadrže poruke mira, tolerancije, razumevanja, solidarnosti. Od 2006. godine dodeljuje se svake druge godine u znak sećanja na Jelenu Šantić sa ciljem širenja podrške i promocije aktivističke prakse.

Podsetimo, oslikavanje murala u takozvanom turskom sokačetu u naselju Jagodin mala, jedna je od sedam podržanih ideja LFN na prvom konkursu koji je realizovan u 2021. godini.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend