Društvo Obrazovanje

Nagradu „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti nauke dele Luka Radičević i Jana Dragović

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Svetislav Milić - mladima od srca" u oblasti nauke i obrazovanja su Jana Dragović, studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Luka Radičević, student master studija na Univerzitetu u Ljubljani. Nagrade će im biti uručene 15. novembra u 12 sati na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Komisija za dodelu Nagrade donela je jednoglasnu odluku da Jana i Luka podele nagradz za izvanredne rezultate postignute u naučnom radu i za životnu posvećenost promociji uzvišenih vrednosti u društvu.

Jana je osnovno i gimnazijsko školovanje završila u rodnoj Kuršumliji sa prosečnom ocenom 5,00 kao nosilac Vukove diplome i učenik generacije na oba nivoa školovanja. Sa istom prosečnom ocenom završila je i osnovnu muzičku školu u Prokuplju (odseci klavir i solo pevanje).

Brojne su nagrade koje je tokom tog perioda osvojila na takmičenjima raznih nivoa iz  matematike, fizike, biologije, srpskog i engleskog jezika i dr. Na naučno – inovativnom sajmu u Čendleru u Arizoni, februara 2020. godine je osvojila prvo mesto u kategoriji nauke o ponašanju tehnologije za naučno – istraživački projekat „Privatnost korisnika tokom upotrebe veštački-inteligentnih glasovnih asistenata: studija u razvijenim i zemljama u razvoju“.

U svojoj karijeri osvojila je i zlatnu medalju u kategoriji tehnologija-informatika na Svetskoj inovativnoj olimpijadi u organizaciji Naučnog društva Indonezije. Dobitnica je Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Luka je diplomirani je politikolog na Fakultetu društvenih nauka, Univerziteta u Ljubljani, gde je trenutno student master akademskih studija. Osnovnu školu „Branko Miljković“ i Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu završava sa prosečnom ocenom 5,00.

Iz vremena školovanja u Nišu su i nagrada za aktivistu generacije, ali i potvrda o učešću na godišnjoj konferenciji IS Petnica. Na fakultetu u Ljubljani demonstrator je u okviru predmeta „polemologija“, asistent je u službi za studentske poslove, glavni je i odgovorni urednik slovenačkog dela regionalne redakcije studentskog naučnog časopisa društveno-humanističkih nauka i umetnosti „Politeuma“.

Autor je dva poglavlja objavljena u najpoznatijoj diplomatskoj zbirci u Sloveniji „Acta diplomatica“. Brojna su njegova nagrađivana učešća na studentskim konferencijama: priznanje za najbolju oralnu prezentaciju na 2. Međunarodnoj konferenciji studenata međunarodnih odnosa u Ljubljani.

Dobitnik je pune stipendije Ruskog doma za studije međunarodnih odnosa u Ruskoj federaciji. Luka je dobitnik brojnih nagrada na takmičenjima i međunarodnim konferencijama.

Objavljivanjem laureata u oblasti nauke i obrazovanja započela je nedelja objavljivanja imena laureata u svim kategorijama. Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ biće uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra u 12 na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan
Za 3 minuta

Vodim Te Na More

Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan
Peter Gabriel
Za 6 minuta

Big Time

Peter Gabriel
Cars
Za 10 minuta

Drive

Cars
The Beatles
Za 13 minuta

Now And Then

The Beatles
Incognito
Za 17 minuta

Keep Me in the Dark Featuring Natalie Duncan

Incognito

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend