Društvo

Zid ćutanja nadležnih razlog za istupanje medijskih udruženja iz Radne grupe

Image by Martin Foskett from Pixabay
Još četiri novinarska udruženja su istupila iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, zbog nereagovanja tog tela na optužbe upućene KRIK-u. Predstavnici novinarskih udruženja osuđuju napade na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti, kao i to što telo koje bi trebalo da ih brani nije učinilo ništa da spreči dalje napade na novinare.

Novinari iz redakcije KRIK su “targetirani”, povezivanjem sa kriminalnim klanom, a samim tim su i njihovi životi ugroženi. Ipak, još uvek nema reakcije od strane Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije. Protekle nedelje je to telo napustila Fondacija Slavko Ćuruvija, a zatim  još četiri  udruženja. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“. Oni su istupili su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije,  osnovane krajem prošle godine  upravo da bi štitila novinare.

Govoreći za N1, Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija, Veljko Milić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine i predstavnik UNS-a u Radnoj grupi za bezbednost novinara Slobodan Radičević rekli su u slučaju napada na novinara KRIK-a nije bilo reakcije državnih organa. “Naišli smo na zid”, kazala je Ivana Stevanović.

Ona je navela da su zajedničkim saopštenjem pokušali da iznude reakciju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

,, Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK-a iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive. Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM)”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Iz udruženja ističu da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare.

Stevanović naglašava da osim predstavnika udruženja Radnu grupu čine predstavnici ministarsva, tužilaštva, kabineta premijerke i policije.

,,Smatrali smo da oglašavanje jedne takve grupe na tom nivou može ozbiljno da odjekne i da pošalje snažnu poruku podrške novinarima KRIK-a. Naišli smo na zid ćutanja, ni jedan jedini odgovor nismo primili”, rekla je Stevanović.

Potpuno ćutanje predstavnika navelo ih je da istupe iz Radne grupe jer njena svrha ne postoji u ovom trenutku.

,,Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni”, zaključuju iz udruženja.

UNS kao najveći medijski predstavnik još nije odlučio da napusti Radnu grupu, jer kako kažu, očekuju dodatne dokaze.

Iz udruženja podržavaju svoje kolege i najavljuju da će nastaviti da se bore na unapređenju zaštite novinara.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 41 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 38 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend