Društvo

Najavljeno otvaranje Instituta za zaštitu dece od nasilja

Foto: Pixabay
U Nišu će biti osnovan Institut za zaštitu dece od nasilja, najavila je Sonja Šćekić direktorka Sigurne kuće povodom Evropskog dana borbe protiv zlostavljanja dece. Prema njenim rečima terapeuti koji su prošli posebnu obuku radiće sa decom koja su doživela neki oblik nasilja kako bi im pomogči da prevaziđu traumu.

“Nažalost ne prođe puno vremena, a da ne čujemo da se nekom detetu nije dogodilo neko strašno nasilje. Postoje različiti oblici nasilja, ali je jedan od najtežih oblika nasilja seksualno nasilje”, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Ona objašnjava da u našem društvu i dalji postoje predrasude kao i sveprisutna kultura ćutanja. “Postoje predrasude da to nasilje nije prisutno u našem društvu, ima ga. Predrasuda je da ne pričamo o tome jer ćemo detetu napraviti još jednu goru situaciju. Ukoliko ćutimo uradićemo ono što nasilnik želi, tajićemo i on će proći će nekažnjeno”, kaže Šćekić.

Ističe da su u većini slučajeva devojčice te koje dožive neki odblika seksualnog nasilja. U čak 82 odsto slučajeva to se dešava kod devojčica, a u 18 odsto kod dečaka.

Ona naglašava da su decaci u stanju da tu traumu duže duže u sebi iz straha od socijalne stigmatizacije.

“Ono što je važno jeste da ukoliko se desi da dete doživi neku vrstu seksualnog nasilja, potrebmo mu je razumevanje roditelja, podrška. Važno je da roditelj detetu pokaže da ga razume, a ne da ga odaspe  pitanjima koja zvuče optužujuće tipa zašto si tamo išao, zašto mi nisi kazao i slično, jer ta deca koja su doživela takvu vrstu nasilja i samu sebe optužuju”, kaže sagovornica.

Prema njenim rečima još jedan od teških oblika nasilja nad decom je zlostavljanje i zanemarivanje koje se odnosi na nemar roditelja kako fizičko tako i emocinalno. Pored ovog u velikoj meri je  zastupljeno  i vršnjačko nasilje koje predstavlja veliki problem u društvu.

Šćekić je najavila osnivanje Instituta za zaštitu dece od nasilja. Institut će pokrivati teritoriju Jugositoka Srbije i biće terapeustkog i savetodavnog tipa.

“Pred nama je izmena statuta, proširićemo delatnost. Institut neće biti prihvatilište, on će biti savetodavnog, terapeutskog tipa i sa decom koja su doživela neki oblik nasilja radiće obučeni stručnjaci”, istakla je.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rolling Stones
Za 3 minuta

(I Can't Get No) Satisfaction

Rolling Stones
Mambo All Stars And a.Banderas
Za 6 minuta

Bella Maria of My Soul

Mambo All Stars And a.Banderas
Francoise Hardy
Za 11 minut

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 13 minuta

Without You

Badfinger
Def Leppard
Za 17 minuta

When I'm Dead And Gone

Def Leppard

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend