Društvo

Najmlađi uživali u radionicama starih zanata

Oko stotinu mališana iz Osnovne škole "Stefan Nemanja" imalo je priliku da se oproba u ručnim radovima u Kući starih zanata, a sve to u organizaciji udruženja "Višnja" i Gradske opštine Pantelej.

Radionica “Kuća starih zanata” udružila je mnoge kreativce koji se bave starim zanatima, kao što je kreativno tkanje, vezenje, rezbarenje, pletenje, slikanje na staklu i drugim predmetima. Iz želje da decu podsete koliko su manuelni radovi važni i koliko se u njima može uživati, udruženje “Višnja” organizovalo je u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej akciju koja je imala za cilj da podstakne najmlađe da stvaraju i zabave se.

Uživali su i nastavnici i đaci podjednako, a iz udruženja kažu da je ovo početak takvih organizacija jer tek imaju u planu nove slične događaje.

“Ovo je jedna lepa saradnja sa Opštinom Pantelej i Osnovnom školom “Stefan Nemanja” gde smo mi kao udruženje za negovanje tradicije “Višnja” rešili da deci na jedan savremen način pokažemo stare tehnike veza i tkanja. Bilo je stotinak dece iz škole, a imali smo tkanje na neobičnim okruglim razbojima, pa su deca vezla na drvenim pločicama i pravila priveske za ključeve i nošenje. Deca su koristila i modele za tkanje,   podmetače za posuđe i čak su osmislili da to budu i slike na zidu”, kazala je za City Smart radio predsednica udruženja Maja Stević.

Danas se deca uopšte ne bave zanatima, pa je i cilj ovakve akcije bio da ih uvede u tu priču i pokaže da postoji nešto pored računara i telefona.

“Cela prošla godina je bila vezana za onlajn nastavu i školu i onda smo rešili da sad malo decu pokrenemo i da ih nateramo da koriste motoriku i da se sklone od monitora i da vide da nešto zanimljivo može da se desi i napolju”, priča Maja.

Dodaje da se mali broj dece se sreo sa tehnikama i  da im je bilo neverovatno što nisu hteli da idu nazad u školu i kući. Ovakve akcije, kako kaže, mogu da se sprovedu i u školama.

“Sve te škole imaju narodnu tradiciju kao predmet koju smo mi nekad imali kao domaćinstvo i jako je lepo gde deca mogu da uče da rade tapiserije i da rade i heklaju”, kazala je.

U poslednje vreme, primećuje naša sagovornica, ponovo su aktuelne i pletene lutkice, ali i nošnja i drugi predmeti.

“Deca shvataju da je jako lepo da mogu da koriste svoju umetnost, kreativnost i motoriku i sačuvaju tradiciju i naše nasleđe”, veruje Stević.

Kuća starih zanata je jedini ovakav objekat u kome su izloženi radovi niških zanatlija.

“Postojimo pet godina i stalno organizujemo radionice, pomogli smo mnogima da razviju svoj biznis i počnu da žive od svog rada. Cilj nam je da u deci probudimo preduzetnički duh i želju da rade na očuvanju bogate tradicije”, poručila je.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rare Bird
Za 1 minut

Sympathy

Rare Bird
Bee Gees
Za 4 minuta

To Love Somebody

Bee Gees
Imany
Za 7 minuta

You Don't Belong to Me

Imany
Travis
Za 10 minuta

Idlewild Ft. Josephine Oniyama

Travis
Annie Lennox
Za 13 minuta

Feel the Need

Annie Lennox

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend