Društvo

Najstarija niška zdrastvena ustanova obeležila 145 godina postojanja

Foto: A.J.
Obeležavanje 145 godina Vojne bolnice trajalo je čitave ove nedelje, a završilo se današnjim polaganjem venaca na spomen obeležja u okviru kompleksa bolnice i obilaskom grobova vojnih lekara na Starom groblju. Upriličena je svečana ceremonija, koja se upkos snegu održala.

Potpukovnik dr Miodrag I. Stanković ispred Vojne bolnice kaže da su se okupili da bi pre svega odali počast onima koji su gradili temelje naše slobode. „Ovde smo zato što znamo cenu slobode, znamo šta su za nas uradili oni koji su stvarali  ovu našu bolnicu. Mi ovako nedostojni se trudimo da obeležavamo ovih 145 godina što nije mali jubilej“, istakao je Stanković. Venci su postavljeni na spomenik Kamena piramida, posvećen preminulim pacijentima, kod biste dr Vladana Đorđevića prvog upravnika ove ustanove i kod spomen ploče posvećene lekarima i medicinskom osoblju poginulim u Prvom svetskom ratu.

Foto: A.J.

Ove godine se ponovo pokrenulo pitanje o otvaranju Vojne bolnice i za civilni sektor, povodom toga Potpukovnik Stanković je rekao da se nada da će uskoro i formalno ova zdravstvena ustanova biti  otvorena za sve građane. „Vojna bolnica je uvek imala prefiks narodna i bila uz svoj narod“, poručio je on.

Vojna Bolnica je osnovana 1878 godine, i predstavljala je začetak organizovane zdravstvene zaštite u ovom delu Srbije. Nakon oslobođenja grada od Turaka Niš nije imao diplomiranih lekara, te se na predlog načelnika Saniteta srpske vojske pukovnika dr Vladana Đorđevića osniva ova ustanova. Pored njega u momentu formiranja bolnica je imala sedam lekara, dva lekarska pomoćnika, jednog apotekara, dva pisara i komandira bolnice.

Bolnica je kroz svoju istoriju bila ponosni učesnik ali i stradalnik događaja koji su zadesili Srbiju. Vojna bolnica je prvi put u istoriji ratovanja organizovala evakuaciju teškog ranjenika vazdušnim putem iz jedne zdravstvene ustanove u drugu. Takođe je prva na prostoru Balkana počela sa upotrebom antiseptika, tačnije gaze jodoform.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Fleetwood Mac
Za 2 minuta

Dreams

Fleetwood Mac
Steve Winwood
Za 6 minuta

Higher Love

Steve Winwood
Yu Grupa
Za 11 minut

Odlazim

Yu Grupa
Josipa Lisac
Za 15 minuta

Jedna Kratka Vijest

Josipa Lisac
Bonnie Tyler
Za 18 minuta

Save Up All Your Tears

Bonnie Tyler

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend