Društvo

Najstarija planinarka iz Niša, Jelena Minardi proslavila 102. rođendan

Najstarija Nišlika, Jelena Minardi proslavila je 102. rođendan. Za rođendan je poželela da se ponovo popne na Radan planinu, kao nekada dok je aktivno planinarila. Za rođendan je dobila je planinarske štapove.

Jelena Minardi rođena je 23. aprila 1919. godine u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. “Rodila sam se u Kraljevini”,  poznajem i kralja, kaže Minardi. Seća se da je bila četvrta godina učiteljske škole kada je sam kralj Aleksandar Karađorđević dolazio u posetu našoj školi”, priseća se ona. “Kada je kralj poginio imala sam 19 godina”, priseća se sagovornica, i dodaje “jedan naš učeni je tada napisao stihove”, sećam ih se i danas.

Glase ovako: “U Marselju sveća gori, Aleksandar progovori: čuvajte mi zemlju milu, Kralja Petra i Mariju. Kralja Petra i Mariju, Tomislava i Andriju. U Marselju sveća pade, Aleksandar dušu dade, izrecitovala je Minadri i dodala da su stihovi bili ispisani u školskoj sali.

Sa osmehom na licu prisetila se školskih dana. Ispričala nam je da su u to vreme bila mešovita odeljenja i da su se svi međusobno družili, voleli i poštovali. “Mi smo se puno družili, učili zajedno, a ne kao danas, danas toga nema.” kaže ona. Kako nam je kazala u Niš je došla 1945. godine kada se udala.

Ako želite da produžite svoj životni vek, naša sugrađanka ima recept. “Ako želite da živite duže idite na planinu. Meni je svaka planina produžila život za dve godine,” kazala je i otkrila nam da je bila strastvena planinarka koje svojevremeno osvajala svetske planinske vrhove.

Za rođendan ima samo jednu želju da ponovo ode na Radan planinu. “Ja ne mogu da pešačim u ovim godinama. Hodam kilometar, dva i stanem, a oni nastave”. Ističe da ima još jednu neostvarenu želju da planinari dobiju svoj prostor. Sa ponosom ističe da je počasni član planinarskog društva i nastarija planinarka u Srbiji.

Minardi je u 96. godini učestvovala na maratonu održanom na Fruškoj Gori. Povodom 100. rođendana posetili su je planinari i na poklon joj doneli majicu sa natpisom: “Minardi Jelena – Kraljica vrhova”

Na pitanje novinara šta bi poručila omladini kazala je : “Volite se, poštujte  i družite se, to je osnovno kod čoveka. Činite dobro jer dobro je najbolje što čovek može da doživi. Čuvajte svoju porodicu jer to je najveće blago,” poručuje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend