Društvo

Najveća kolekcija narodne nošnje na Jugu

Milan Ristić poseduje najveću privatnu kolekciju narodne nošnje na Jugu Srbije. Kolekciju čini 1500 delova nošnje s prostora Svrljiga i Bele Palanke. Odevni predmeti i nakit datiraju iz perioda 19. i prve polovine 20. veka.

„Kada sam postao član izvorne grupe „Kovilje“ iz Vukmanova, imao sam priliku da vidim kolekciju nošnje Dragiše Todorovića. Njegova ljubav prema predmetima, nakitu i nošnji koju poseduje, podstakla je i mene da krenem time da se bavim.”

Milan priča da njegova „odiseja” traje već deset godina. Svaki komad odeće i nakita iz bogate kolekcije ima svoju, jedinstvenu priču. Jedan deo kolekcije je nasledio od predaka, dok je drugi sakupio tokom godina. Najinteresantnija priča vezana je za poseban komad odeće – ćurdiju, koju je našao čak u Parizu. „Nikako mi nije polazilo za rukom da tako star, vredan predmet nađem na terenu jer je jako redak. Ljudi koji su ranije živeli u Svrljigu odselili su se za Pariz, i odneli određenu nošnju sa njima, među kojom je bila i ćurdija. Saznavši to od druga koji tamo živi, ubrzo se ćurdija našla u mom fundusu i jako sam ponosan što je sastavni deo moje kolekcije. “

Objašnjava da je reč o komadu ženske odeće iz svrljiškog kraja.  Bila je deo tradicionalne kulture odevanja u periodu 19. i početka 20. veka. Izrađena je od domaće vunene tkanine -sukna i pretežno je bele boje. Ukrašena je raznovrsnim ornamentima, pri čemu je boja ukrasa najčešće crvena, stilizovanom geometrijskom ornamentikom ili cvetnim motivima.

Milan objašnjava da se narodna nošnja čuva na poseban način. „Postoji mnogo načina za čuvanje narodne nošnje. Ja nošnju čuvam na tradicionalan način, složenu uglavnom u ormanima i sanducima u kojima, kako bih je zaštitio, stavljam naftalin, orahov list, lavandu.”

Javnost je jedan deo Milanove kolekcije imala prilike da vidi 2018. godine na  Festivalu oglavlja, nakita i nošnje „Biserna grana“ u Futogu.  Kolekciju predstavlja na festivalima i revijama narodne nošnje. Želja mu je da otvori etno muzej.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 5 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 58 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 54 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend