Društvo

Nakon dve godine u virtuelnom svetu, Noć istražavača se seli na ulice, u biblioteke, muzeje, tržne centre

Foto: EU info kutak Niš
Trinaesta "Evropska noć istraživača", pod sloganom "Ulice pod svetlom nauke" biće održana 30. septembra i 1. oktobra, od 16 do 22 časa. O neraskidivim vezama nauke i umetnosti, posetioci će moći da saznaju na više lokacija u Nišu: u Delta Planetu, Narodnom muzeju, Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" i Naučnom klubu.

Nakon dve godine u onlajn formatu, manifestacija “Noć istraživača” seli se na ulice, pod otvorenim nebom, u muzeje, biblioteke i tržne cesntre gradovima širom zemlje, te je ovogodišnji slogan u skladu sa njenim povratkom u realni svet.

Nišlije će uživati u brojnim kulturnim sadržajima. U prostorijama Univerzitetske biblioteke biće organizovana izložba posvećena veličanstvenim umovima iz sveta nauke i umetnosti.

“Želja nam je da podstaknemo interesovanje publike za pisanu reč o naučnim i umetničkim dostignućima koja vode rasvetljavanju istorijskih činjenica, a imaju i važnu ulogu u obrazovanju i kulturi. Cilj nam je da govorimo o životima i delima svetskih i srpskih velikana nauke i umetnosti, o izuzetnim ljudima koji nauku i umetnost nisu razdvajali.” pojašnjava Marijana Stojanović

Tema Narodnog muzeja biće posvećena stvaraštvu Stevana Sremca i njegovog najpoznatijeg dela. “Ove godine će u prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković  biti održane tri radionice za decu nižeg školskog uzrasta čija će tema biti komad Stevana Sremca  Zona Zamfirova””, navodi Jelena Bogdanović, kustos i podseća da je  Narodni muzej već nekoliko godina aktivni učesnik manifestacije Evropska noć istraživača.

Ljubitelji prirodnih nauka moći će  da saznati kako nastaju prirodni biseri, svila, koje su životinje nadareni prirodni umetnici i koji se insekti mogu koristiti kao nakit, ako posete Delta Planet. Još jedan od lokacija koja je u Noći istraživača dostupna Nišlijama je Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, odnosno Naučni klub Niš.

Evropska noć istraživača održava se u 26 gradova širom Srbije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend