Društvo

Narodna inicijativa za uvođenje Amber alerta

Foto: Fejsbuk, Fondacija Tijana Jurić
Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić, saopštio je da je pokrenuta narodna inicijativa kako bi se što više ljudi potpisalo i time naterali predstavnici vlasti da uvedu "Amber alert" sistem za obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka deteta.

Amber alert sistem koji omogućava lakše pronalaženje nestale dece u svetu postoji već nekoliko godina, ali u Srbiji još uvek nije uspostavljen. Da je neophodno uvođenje ovog sistema i u našoj zemlji pokušavaju da se izbore iz Fondacije Tijane Jurić, koja upravo nosi naziv po devojčici koja je kasno pronađena nakon što je mučena i na kraju ubijena.

Godišnje se prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 dece, podatak je Fondacije Tijana Jurić.

“Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1.147 dece od kojih je 1.103 je pronađeno. Za 44 dece se još ne zna gde su. Taj broj opominje nas da se pod hitno nešto mora preduzeti”, rekao je aprila predsednik Fondacije Tijana Jurić.

Sada pokreću narodnu inicijativu, a logistiku su usposravili u 14 gradova.

“Pokrećemo veliku narodnu inicijativu radi uspostavljanja sistema obaveštavanja nestale dece, takozvanog Amber alert sistema. Prikupljanje potpisa će se dešavati od 7. do 13. marta 2022. godine i trenutno imamo logistiku i podršku u 14 gradova u kojima će se potpisi skupljati”, objavio je Jurić na svom profilu.

Na inicijativu da pokrenu peticiju su došli nakom bezuspešnih pokušaja da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva pravde.

“Nakon mnogobrojnih bezuspešnih pokušaja da razgovaramo sa Ministrima pravde i unutrašnjih poslova Republike Srbije doneli smo odluku da pokrenemo narodnu inicijativu za uvođenje posebnog sistema obaveštavanja javnosti u slučajevima nestale dece – Amber Alert sistema. Prikupljanje potpisa počinje 07.03.2022. i trajaće do 13.03.2022”, navode se na stranici.

Gradovi u kojima imaju podršku su Subotica, Novi Sad, Sombor, Šabac, Beograd, Pazova, Ruma, Kragujevac, Aranđelovac, Niš, Kraljevo, Vlasotince, Kosovska Mitrovica i Štrpce.

Pozivaju sve građane zemlje, bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost da se jave i pruže podršku.

“Ovo je borba svih nas, ovo je borba svakog deteta u Srbiji i zbog toga budite deo priče da pobedimo zajedno”, poručio je Jurić.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend