Društvo

Nastavlja se izgradnja parkinga kod OŠ “Sveti Sava” uprkos višemesečnoj borbi dece i roditelja

Buldožeri su jutros ušli na teren pored OŠ "Sveti Sava" čime su nastavljeni radovi na izgradnji humanitranog parkinga. Roditelji, nastavnici i deca koji su mesecima unazad pokušavali da spreče izgradnju su zatečeni načinom na koji sve urađeno, kako kažu bez najave i obaveštenja, svega par dana nakon manifestacije koju su sama deca organizovala ne bi li apelovala na svest i savest nadležnih.

Učenici tužno gledaju prostor koji je nekada bio teren za tenis, a uskoro će postati parking i ističu da su se nadali da će nadležni promeniti odluku kada čuju njihov apel i manifestaciju koju su iz tog razloga priredili svega par dana ranije, dok su roditelji ogorčeni zbog postupanja Grada jer kako kažu nisu sačekali odgovor Ministarstva prosvete.

“Gradonačelnica non-stop trvdi kako je to naše odnosno njeno, a trebalo bi da zna da je sva gradska imovina vlasništvo građana Niša, a ne njeno, njeno se zna se gde je”, kaže majka jednog učenika.

Roditeli ističu da su zabirnuti zbog izgradnje parkinga koji će ugroziti zdravlje njihove dece, ali ih trenutno brine i to što gradilište nije obezbeđeno, te se boje da neko dete može da se povredi s obzirom na to se teren na kome se izvode radovi graniči sa školskim dvorištem.

“Gradilište nije obezbeđeno, a ovaj prostor se graniči sa školskim dvorištem. Jutros je ogromna grupa dece bila u dvorištu za vreme velikog odmora dok su oni bagerom radili, prašina je išla na sve strane, a nastavnici su morali da povlače decu ka zgradi škole da bi ih zaštitili od toga”, priča druga majka.

Dodaje da takođe nema ni table koju svako gradilište mora da poseduje na kojoj bi bio naznačen početak i kraj radova, izvođač, cena i sve neophodne informacije, čega u ovom slučaju nema.

Sagovornica kaže da su se obraćali komunalnoj miliciji i policiji  koji su ih dalje uputili na građevinsku inspekciju.

Poručuje da roditelji neće odustati od toga da decu zaštite od izduvnih gasova i buke koji će naškoditi njihovom zdravlju.

Prema za sada nepotvrđenim informacijama radove izvodi privatna firma.

Podsetimo, radovi na izgradnji  parkinga najavljenog novembra prošle godine, počeli su u drugoj polovini marta, a zabrinuti roditelji su pokušali da spreče njegovu izgradnju najpre peticijom,  a kada u tome nisu uspeli odlučili su se na protest.

Međutim, gradonačelnica Dragana Sotirovski je protest protupačili kao politički dirigovan čin uoči izbora. Roditelji i nastavnici nisu uspeli da promene mišljenje nadležnih ni na sastanku održanom u Gradskoj kući na kome su izneli argumente zbog čega parkingu, pa bio on i humanitarni nije mesto pokraj školskog dvorišta.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 42 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend