Društvo Obrazovanje

Naučno-istraživački rad niškog medicinara i košarkaša među najboljima u svetu

Bogatstvo jednog grada čine izuzetni ljudi. Grad Niš je, ako sa te strane gledamo, zaista bogat grad. Gost na City Smart radiju bio je Goran Maksić student pete godine na medicinskom fakultetu čiji je naučno-istraživački rad svetski priznat.

Iako ima samo 24 godine, Goran već ima iza sebe nagrade i priznanja. Njegov naučno-istraživački rad proglašen je među 18 najboljih, na 8. Kongresu biomedicinskih nauka TBW 2021. godine, a tema je bila “Putovanje u centar mozga”.

foto: privatna arhiva

“Ja sam sa profesorom mikro-biologije Predragom Stojanovićem radio već dve godine na ovom radu. Potrebna je velika posvećenost, koju smo mi imali kao ceo tim. U timu je bilo šest lekara i jedan student, koji sam bio ja. Radili smo na ispitivanju i dokazivanju karakteristika mikrobioloških testova koji su vezani za klostridijum dificile bakteriju koja izaziva gastrointestinalne poremećaje. U prvom redu je to dijareja, a potom mučnina, bolovi u stomaku i slični simptomi. Veoma smo bili temeljni i tačni jer smo imali stroge uključujuće i isključujuče kriterijume”, objašnjava nam Maksić.

Ističe da su istraživanje radili na 75 pacijenata. Na ovaj način su uspeli da naprave najbolji test za dokazivanje bakterije.

Kako kaže, nije se nadao da će uspeti. Nagrada mu je dala vetar u leđa da nastavi dalje s naučno-istraživačkim radom.

foto: privatna arhiva

Ipak, nakon završene srednje škole on nije sa sigurnošću znao da je medicina baš pravi put za njega. Porodična priča i bolest oca navele su ga na taj put.

“To me je navelo da budem human i da pomažem ljudima”, kazao je.

Svaki pacijent bi trebalo da ima posebnu pažnju, a lekari bi više trebalo da razgovaraju sa ljudima nego da površno gledaju u nalaze i na osnovu toga prepisuju terapije, veruje Maksić.

Završio je Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac” za koju ga  vezuju lepe uspomene.

“Moram da kažem da su profesori koji rade tamo izvanredni i dosta pažnje posvećuju učenicima i žele da nam pomognu u našem radu. Ako nekom nešto nije jasno, ako neko želi da se sprema za takmičenja, oni će uvek da izađu u susret i pomognu. Pre svega bih pohvalio taj sistem koji druge škole nemaju i ne znam iz kog razloga ostale gimnazije ne dozvoljavaju da profesori prate učenike, a ne učenici profesore.”

Pored toga što je uspešan u naučnim radovima, Goranu se smeši i košarkaška karijera. Ove sezone je potpisao ugovor sa košarkaškim klubom “Dimitrovgrad” iz istoimenog grada.

“Košarka je bila moja prva ljubav. Treniram košarku još od prvog razreda osnovne škole”, kazao je i dodao da je za vreme srednje škole bio u Americi na usavršavanju, jer je u Džordžiji dobio košarkašku stipendiju.

Poručuje srednjoškolcima koji žele da upišu medicinu i bave se naukom da budu naoružani strpljenjem, ali i da imaju entuzijazma.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Juanes
Za 2 minuta

Adios Le Pido

Juanes
Matia Bazar
Za 5 minuta

Ti Sento

Matia Bazar
Bakermat
Za 9 minuta

Lion

Bakermat
Alicia Keys
Za 12 minuta

No One

Alicia Keys
Bobby Womack
Za 16 minuta

All Along the Watchtower

Bobby Womack

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend