Društvo

Neizvesna sudbina programera iz Niša, za sada odloženo izručenje

foto: ilustracija
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je da se obustavi izručenje programera iz Niša Americi jer bi, kako se navodi, u suprotnom došlo do kršenja osnovnih ljudskih prava, potvrdio je advokat Petrović za City Smart. Izručenje je obustavljeno do 16. avgusta, a do kraja jula bi svi dokazi trebalo da se dostave sudu u Strazburu.

Još uvek je neizvesna sudbina programera iz Niša, sve dok Ministarstvo pravde ne da poslednju reč. Za sada se zna da je Evropski sud za ljudska prava naložio da se izručenje Americi obustavi, što je za naš medij potvrdio i advokat programera Milan Petrović.

Kako kaže, ovo bi bio prvi put posle 1901. godine da Srbija donosi odluku o izručenju svojih građana SAD-u.

“To do sada nije bilo. Ovo je zaista i prvi slučaj da je Evropski sud za ljudska prava odreagovao odmah i rekao Srbiji da zastane sa izručenjem jer postoji ozbiljna opasnost da svojim građanima ugrozi ljudska prava i da oni više nikada ne mogu da se vrate iz Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Petrović.

Srbija ima rok do 30. jula da se izjasni i odgovori na mnoga pitanja koja će postaviti Sud za ljudska prava.

“Sud za ljudska prava je praktično stavio jednu vrstu veta u smislu jedne preporuke državi Srbiji da obustave izručenje”, dodao je Milan Petrović.

Podsetimo, 11-oro naših državljana je osumnjičeno za digitalnu prevaru. Oni se terete da su otvarali internet investicione fondove u koje su ljudi ulagali novac, a onda su te platforme gašene, pa se novcu gubio trag. U ceo slučaj se uključio i FBI, koji je izneo podatak da su državljani Teksasa oštećeni za oko 70 miliona dolara. Jedan od programera je dobrovoljno izručen Sjedinjenim Američkim Državama, dok se ostalih deset bori da kaznu odleži u svojoj zemlji.

“On je odlučio da bude izručen po kratkom postupku, skraćenoj proceduri i da se ne vodi postupak ekstradicije. Koji su njegovi motivi mi ne znamo, ali se sada nalazi tamo i ne znamo kakav je njegov status i da li je uspeo da napravi nagodbu”, objasnio je Petrović.

Osumnjičeni tvrde da su potpuno legalno radili i da su u poslu bili samo posrednici i da nisu znali za put novca.

Milan Petrović kazao je da su programeri izrađivali platforme i da su ih prodavali na korišćenje licima koja su bila zainteresovana da te platforme kupe od njih. Platformama su prvenstveno upravljali američki državljani jer je, kako je istakao, neverovatno da bi neko iz Niša mogao da se bavi takvom vrstom poslovanja.

Po Zakonu o Međunarodnoj pravnoj pomoći, Amerikanci su tražili privremeno hapšenje srpskih državljana, ali pravosudni sistem SAD-a ima na raspolaganju još jednu opciju, a to je  Ugovor o ekstradiciji između Srbije i SAD-a koji važi od 2019. godine

Tim ugovorom se predviđa da dve zemlje jedna drugoj mogu da isporučuju svoje državljane za krivična dela za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje godinu dana. Građani dve zemlje mogu da budu isporučivani i za pokušaj krivičnih dela, odnosno udruživanja radi izvršenja krivičnog dela koji podleže izručenju.

Petrović navodi da se ovaj ugovor ne može primeniti u konkretnom slučaju jer je delo, ako je uopšte izvršeno, izvršeno na teritoriji Republike Srbije i svi telefoni, kompjuteri i ostala oprema oduzeti su na teritoriji Srbije.

Ukoliko ipak na kraju i dođe do izručenja srpskih državljana, oni bi mogli da budu osuđeni i do 60 godina robije, dok u Srbiji za isto delo mogu da odgovaraju do 10 godina.

“Desiće se da dobiju kazne i od 60 godina zatvora, jer su im zaprećene kazne za sva tri krivična dela po 20 godina i plus novčane kazne. U Americi imate mogućnost kumulativnog sabiranja što u drugim državama nema. U odnosu na godine njihovog života, a svi imaju po 40 godina, znači da će ukoliko dobiju kazne od po 60 godina ostati tamo doživotno”, strahuje Petrović.

Apeluje na predstavnike Ministarstva pravde da preduzmu sve što je u njihovoj moći i spreče izručenje.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Soultans
On Air!

Cant Take My Hands

Soultans
Busy Signal
Za 3 minuta

Mariwana

Busy Signal
Protoje
Za 6 minuta

Switch it Up Ft. Koffee

Protoje
Jehro
Za 10 minuta

Life

Jehro
Black Pumas
Za 14 minuta

Colors

Black Pumas

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend