Društvo

Neko može da drži koncerte, a neko ne može da zaradi ni za hleb

Nešto više od stotinu muzičara i ugostitelja okupilo se u centru Niša, jer im je, kako su kazali, uskraćeno pravo na rad i ugrožen život. Oni su zatražili da se propišu mere koje bi im omogućile da rade uz poštovanje svih epidemioloških zahteva.

,,Zabranjeno nam je da radimo, a moramo da plaćamo doprinose. Ja imam desetoro zaposlenih radnika i svi u stalnom radnom odnosu. Odakle da zaradim novac za njihove plate. Ovo je haotična situacija“, kazao je jedan od ugostitelja. On je istakao da ima restoran, ali da zbog mera koje će važiti predstojeg vikenda, mora da baci namirnice koje je prethodno kupio.

Kazao je da su ugostitelji dovedeni do ruba egzistencije i da je pomoć koju je država pružila gotovo nikakva. ,,Oni jesu dali novac da se radnicima isplate plate, ali dobrinose im plaćamo mi. Odakle? Pomoć bi nam bila da su nam optisana dugovanja,“ kazao je sagovornik.

Među okupljenima na protestu bio je i pevač koji nam je kazao da je njegovoj branši onemogućeno da radi i da to traje već godinu dana. ,Ako su propisane mere za sve delatnosti, neka se propišu i mere koji bi nama omogućile da radimo i koliko toliko zaradimo za život. Mogu da se donesu mere po kojima bi mogao da se održi koncert u trećini sale. Ako sala ima na primer 500 mesta da se popuni 150 uz poštovanje svih mera“, kazao je sagovornik.Ističe da izdržava suprugu koja nigde ne radi i dvoje dece, i da su mnoge porodice ugrožene novim merama.

Muzičar koji je došao na protest kaže da situacija nije sjajna i da su mnogi iz njegove branše bili prinuđeni da promene delatnost. ,,Na prste jedne ruke mogu da izbrojim koliko muzičara je od marta sviralo. Kada su bile otvorene bašte ja sam svirao i zaradio nešto malo, ali mnoge moje kolege nisu zaradile ništa.“

Komentarišući koncert koji je ,,Crvena jabuka“ pre par dana održala u Kombank dvorani u Beogradu kazao je ,,da neko može da drži koncerte, a neko ne može da zaradi ni za hleb.“

Organizatora današnjeg protesta nije bilo, već su ljudi iz ugroženih branši poziv delili preko društvenih mreža. Okupljeni ugostitelji i  muzičari kazali su da je današnji protest izraz revolata i priprema za glavni protest koji će se održati u nedelju ispred Vlade Srbije.

.

 

 

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • To šta pričaju i rade narodu ovi iz kriznog štaba ni pas sa maslom ne bi pojeo. Narod ćuti prestravljen za život, ovo su isto radili nacisti. Dokle narode moj, mi smo potomci onih hrabrih ratnika koji su braneći slobodu otadžbine dali svetao primer kako se treba boriti za potomstvo.

Trenutno na radiju

Commitments
Za 0 minuta

(She's) Some Kind of Wonderful

Commitments
Easybeats
Za 3 minuta

Friday on My Mind

Easybeats
Chayce Beckham
Za 6 minuta

Lindsay Ell Cant Do Without Me

Chayce Beckham
Tina Turner
Za 9 minuta

Disco Inferno

Tina Turner
Primal Scream
Za 13 minuta

Come Together

Primal Scream

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend