Društvo

Nikada se ne sme odustati od života

Foto: privatna arhiva
Ivanka Sayemeldahr je pre deset godina otkrila da boluje od raka. Primorana da napusti posao krojačice koji je do tada obavljala, odlučna da se ne prepusti bolesti i dobije bitku za život, iglu i konac zamenila je četkicom i bojama. Sa svakim novim delom koje bi naslikala njen umetnički opus bivao bi sve obimniji, a nada sve jača. Belo platno postalo je tabla na kojoj je Ivanka svojim talentom iznova i iznova ispisivala poruku “nikada se ne smeo dustati od života”.

“Nakon bolesti, više se nisam mogla baviti poslom koji sam radila dosad (krojačica), pa u višku vremena sam se vratila  svojoj ljubavi i skicirala razne slike. Tada mi je obitelj vidjela strast i potakla me da se posvetim više slikanju”, započinje svoju priču za City Smart radio Ivanka.

Ivanka je u ranom detinjstvu pokazivala dar za slikanje, te su četkice i boje bile njeno oruđe, a neoslikano platno medij preko kog je komunicirala sa svetom.

Međutim njenoj želji da upiše Akademiju isprečila se teška materijalna situacija, te je zanimanje o kome se sanja, zamenila onim od koga se preživljava.

Četkice i boje zamenila je za konac i iglu, sve do trenutka kada joj lekari nisu saopštili da boluje od raka i da joj predstoji teška borba. U tom momentu Ivanka je odlučila da se ne predaje i da sivilo svakodnevnice oboji živim bojama.

“Slikanje je iz mene izvlačilo pozitivu i pozitivne misli te me priječilo me da utonem u sivilo”, kaže sagovornica i dodaje da što je više slikala manje je razmišlala o bolesti.

Na belom platnu smenjivale su se boje, a sa njima je nestao i strah, a rađala se nada.

“Dominirale su i još uvijek dominiraju žive boje iz razloga jer želim živjet i prenjeti pozitivu na platna” kaže sagovornica i dodaje da je priroda motiv koji dominira na slikama je joj donosi mir.

Dan za danom, nedelju za nedeljom dela su bivala sve bogatija, boje sve raskošnije a nada u bolje sutra sve jača, sve dok jednog dana i rezultati nisu pokazali ono što je naslućivala – bitka za život je bila dobijena.

Ivanka kaže da ju je umetnost spasila jer u mometima kada je slikala nije razmišljala o bolesti. Ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću poručuje da ne razmisljaju o bolesti, da se opuste u svojoj komfor zoni i da se posvete sebi, porodici i da rade ono što vole i čini ih srećnim.

“Nikad se ne smije odustati od života”, poručuje Ivanka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend