Društvo

Niš bi mogao da dobije i prihvatilište za decu žrtve nasilja

Foto: Pixabay
Niš bi uskoro mogao da dobije prihvatilište za decu koja su doživela neki vid nasilja u porodici, zaključak je nakon posete ministra za brigu o porodici i demografiji Ratka Dmitrovića.

Prema najavama zamenice gradonačelnice Dušice Davidović, u Nišu će biti otvoreno prihvatilište za decu žrtve nasilja.

Predstavnici Grada su, zajedno sa ministrom za brigu o porodici i demografiji Ratkom Dmitrovićem, obišli Sigurnu kuću, gde su istakli da mere za poboljšanje demografske slike u Srbiji podrazumevaju i zaštitu žrtava porodičnog nasilja.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović istakla je da će biti otvorena i usluga prihvatilišta za decu koja trpe najteže oblike nasilja ili neke od težih oblika.

„Vidite da ovde dolaze majke sa decom koje trpe porodično nasilje. Bez obzira na to da li dete ne doživljava taj vid nasilja u smislu fizičkog nasilja, dete je svakako u psihološkom nasilju kada prisustvuje porodičnim svađama, a da ne govorimo o onome što se dešava ženama kada budu pretučene i primorane da dođu u Sigurnu kuću“, kazala je Davidović.

Ona je dodala da je važno deci koja trpe nasilje pružiti sigurnost. „To je neki niz usluga koje ćemo do kraja ove godine nadam se i uvesti. Zaista nam je važno da negde sprečimo i damo sigurnost ovoj deci koja se danas nalaze na ulici, deci koja su u nasilju, deci koja su iz disfunkcionalnih porodica“, istakla je Dušica Davidović.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće, poručila je da je jako bitno što takva ustanova postoji u Nišu, koja je tu onda kada je najteže. „Jako je važno raditi na prevenciji, raditi na tome da porodica ostane ono što i treba da bude, odnosno stub društva i da u našim porodicama rastu srećna i bezbrižna deca“, naglasila je Šćekić. U Sigurnoj kući u Nišu trenutno boravi pet žena i šestoro dece.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali