Društvo

Niš dobija ulicu Jasenovačkih žrtava

Foto: printscreen google maps
Grad Niš dobio je ulicu Jasenovačkih žrtava. Ulica koja se do sada zvala Vinkovačka, promeniće svoj naziv prema odluci skupštine Grada Niša. Ova odluka donesena je 30. decembra.

Kako je navedeno u odluci, naziv postojeće Vinkovačke ulice koja se nalazi u Panteleju biće promenjen u “Ulica Jasenovačkih žrtava”. Komisija za promenu naziva delova naseljenih mesta i ulica ranije je podnela inicijativu da se naziv ulice promeni. Tadašnji predsednik komisije rekao je da žrtve iz Jasenovca to zaslužuju i da će na taj način biti ispravljena nepravda.

Ulica je dobila novi naziv po žrtvama koncentracionog logora Jasenovac. Taj logor nalazio se u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i pogodio je kako Srbe, tako i Rome i Jevreje. Prema nekim navodima, broj srpskih žrtava iz ovog logora iznosi 700.000, a taj broj se kreće i do milion.

Istorijski podaci govore da su ustaše Srbe klale posebno oblikovanim noževima ili su ih ubijale sekirama, maljevima i čekićima. Često su bili su streljani ili vešani po drveću i banderama. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi. Korišćeni su najraznovrsniji oblici mučenja – metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali a zatim solili. Takođe su ljude žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu, i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva, navodi se na sajtu srpskaistorija.com.

Tokom vikeda na zločine u Jasenovcu podsetio je film “Dara iz Jasenovca” koji je prikazan na RTS-u. Nakon filma, koji je bio nominovan za Oskara, mišljenja građana bila su podeljena. Dok su neki smatrali da je film urađen maestralno, drugi smatraju da ovakav film ne može prikazati ni delić patnji koje su se stvarno dogodile na tom mestu. Zločini koji su se dogodili u logorima, ne samo u Jasenovcu, jedno su veliko upozorenje da se takva situacija danas i više nikada ne ponovi.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali