Društvo

Niš drugi u Srbiji po broju napisanih kazni za nepoštovanje mera, u narednom periodu moguća i prekidanja proslava

Image by Free-Photos from Pixabay
Protekle nedelje povećana je kontrola poštovanja epidemioloških mera, a najviše nepravilnosti uočeno je u javnim prevozima, izjavio je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković. Prekontrolisano je 3. 800 objekata, a izrečeno je 29 kazni. Zbog celokupne situacije najavljeno je ukrštanje inspekcija i zajednički rad na terenu.

Broj zaraženih raste, što i nije čudno s obzirom na sve okolnosti do sada. Proslave, okupljanja, prepuni koncerti, slaba ili nikakva kontrola poštovanja mera, doprinela su širenju virusa, pa se sada ponovo najavljuju strože mere. Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković gostujući na RTS je izjavio da je Niš drugi grad po izrečenim prekršajnim nalozima, prednjači Beograd, dok je na trećem mestu Leskovac.

Inspekcije su, kako kaže, usmererene prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu koji daje loš primer jer se tu posebno ne poštuju mere. Ovog vikenda je bilo više od 250 kontrola javnog prevoza, autobusa u međugradskom i međumesnom saobraćaju. Za sada je izrečeno preko 20 prekršajnih naloga, a više od 550.000 je iznos ukupno izrečenih naloga.

“Svi vozači koji nisu nosili maske dobili su prekršajne naloge, a tek ćemo sada pooštriti nadzore nad objektima koji iznajmljuju svoje sale za svadbena veselja i proslave”, najavio je Stamenković.

Najavljena je i zajednička saradnja između inspekcija, a to je novi model kontrole.

“Sigurno ćemo raditi koordinisane zajedničke nadzore, napravljeni su parovi inspekcija koji će raditi na terenu i sve to treba da prema određenim subjektima i delatnostima da efekte na terenu, ne samo zbog obima kažnjavanja, nego i masimalnog preduzimanja mera shodno zakonu”, rekao je Stamenković.

Moguće je i da će zbog pooštravanja mera i kontrola neki mladenci svoju proslavu završiti pre vremena, što, kako kaže Stamenković, sigurno neće biti prijatno, dok će vlasnicima biti izrečena zabrana korišćenja prostora.

Ističe da će pojačane kontrole po novom modelu biti sprovedene od četvrtka 16. septembra.

I u narednom periodu nema popuštanja, a na “ispitu” je i inspekcija.

“Osim dupliranja samih naloga, pojačanog nadzora, inspektori su na posebnom ispitu, jer je veliki broj zaraženih i ja očekujem maksimalnu mobilizaciju svih angažovanih republičkih, a posebno lokalnih inspekcija”, zaključio je Stamenković.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Pavlov's Dog
Za 2 minuta

Julia

Pavlov's Dog
John Mellencamp
Za 5 minuta

Like a Rolling Stone

John Mellencamp
Taj Mahal
Za 10 minuta

Don't Call Us

Taj Mahal
Crusaders
Za 14 minuta

Street Life

Crusaders
Neville Brothers
Za 17 minuta

Ain't No Sunshine

Neville Brothers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend