Društvo

Niški sud dobio sobu za posebno osetljive svedoke

Niški sud dobio je specijalnu sobu za svedoke, pa će se na taj način osetljivi svedoci poštedeti dodatnih trauma i stresnih situacija zbog suočavanja sa optuženima. Viši sud u Nišu postao je jedan od pet sa ovakvom opremom.

Žrtve teških krivičnih dela neretko dožive još veće stresove kada se suočavaju sa zlostavljačima. One koje spadaju u posebno osetljivu kategoriju od sada neće morati da se izlažu dodatnom strahu  zbog suočavanja sa optuženima na svedočenju.Taj status posebno osetljivih svedoka imaju žrtve porodičnog nasilja, trgovine ljudima i seksualnih delikata.

Kada svedok dobije taj status to znači da okrivljeni i branilac pitanja postavljaju preko organa postupka koji je dužan da se sa posebnom pažnjom ophodi posebno osetljivom svedoku, pojasnila je Irena Radivojević, zamenik Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu, kazala je da dobijena oprema treba da smanji nelagodnost i neprijatnost svedoka.

“Treba da smanjuje nelagodnost i neprijatnost tog svedoka, odnosno najčešće i oštećenog koji je taj iskaz daje i da prosto svede na najmanju moguću meru sve te stresne situacije koje su nužno izazvane kod tog svedoka činjenicom da treba da dođe u sud i da iskaz, kao i da se sretne sa optuženim u istoj prostoriji, odnosno istoj sudnici”, izjavila je  Savić za B92.

Svedočenja su posebno traumatična za maloletne žrtve. Devojčica koja je decembra 2019. godine oteta od strane Ninoslava Jovanovića poznatog i kao Malčanski berberin imala je status posebnog svedoka.

Majka deteta, Aleksandra Karimanović, veruje da bi susret sa njim bio šokantan.

“Naravno da je mnogo bilo lakše ovako. Sudija je to lepo odradila da ona uopšte ne bude niti u pogledu sa njim, niti da ga čuje”, kazala je Karimanović.

Žrtvama je omogućeno da prilikom davanja iskaza u posebnoj prostoriji imaju i podršku psihologa, socijalnog radnika ili drugih stručnih lica.

Projekat “Podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji” sprovodi misija OEBS u Srbiji kao i izabrani partner Ministarstva pravde Republike Srbije, a finansira Evropska unija.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 0 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Men I Trust
Za 3 minuta

Tailwhip

Men I Trust
Florence And The Machine
Za 7 minuta

Hunger

Florence And The Machine
Jennifer Rush
Za 10 minuta

The Power of Love

Jennifer Rush
Randy Crawford
Za 16 minuta

Holding Back the Years

Randy Crawford

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend