Društvo

Nišlije još jednu godinu zaredom odale počast „kralju romske muzike“

Povodom 85. godišnjice rođenja kralja romske muzike Šabana Bajramovića, ispred Niškog kulturnog centra održan je festival "Me sem Šaban". U prvom delu večeri nastupio je okestar Nebojše i Fejata Sejdića, a zatim su na scenu stupile Crne Mambe. U revijalnom delu programa publiku su zabavljali glumci Ivana i Riki Nedović.

Publika je uživala u zvucima dobro poznatih melodija romske i dzez muzike. Početak večeri bio je rezervisan za desetostruke prvake trube u Guči, koji su atmosferu doveli do usijanja.

U drugom delu večeri nastupilo je okrestar „Crnih Mambi“ na čijem repertoaru se našla pesma Mi Gili ( Moj put) pandan poznatoj pesmi Frenka Sinatre „My Way“. Nebojša Saitović Saita je sa osmehom na usnama i setom u očima ispričao anegdotu o nastanku ove pesme i zasvirao. Okupljenisu slušali sa divljenjem i nije bilo nikog kome u tom momentu srce nije brže zakucalo.

„Svake godine u ime orkestra Crne mambe koji je vodio Šaban Bajramović, ja produžio dajemo srce Nišu i to radimo onako kako bi on uradio da je živ“, kazao je Saitović , vođa orkestra.

Objašnjava da se lokacija festivala svake godine menja  i da su se za ovogodišnju odlučili iz dva razloga. „Šaban je rođen u Paliluli i to je jedan od razloga što smo se večeras ovde okupili. Drugi razlog je Muzički klub u kome smo napravili prve korake u svetu muzike i u kome smo proveli mladost“.

Festival „Me sem Šaban“ ( Ja sam Šaban) održava se četvrti put za redom svaki put na drugoj lokaciji. Festival je prvi put organizovan kod Šabanovog spomenika na desetogodišnjicu smrti pevača.  Zatim je lokacija promenjena i festival preseljen na Tvrđavu. Korona je uslovila promenu formata  prošlogodišnjeg festivala koji je izveden onlajn.

Festival „Me sem Šaban“ uključio se u akciju grupe In  Niš we don’t say  u predstavljanja turističke ponude grada na originalan način. Prema najavama festival bi sledeće godine mogao biti organizovan na mestu gde su održavale Radne akcije.

Podsetimo Šaban je rođen u niškoj mahali, a muzikom je počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bekstva iz vojske. Bio je omiljeni pevač Indire Gandi i, po strogim kriterijuma magazina „Tajm“, jedan od deset najboljih džez i bluz pevača na svetu.

Pesma „Đelem, đelem“ koju je napisao 1964. godine ga je toliko proslavila da se zbog nje zove „kraljem romske pesme“. Napisao je i komponovao oko 700 pesama, na dvadesetak albuma i pedesetak singlova. Više od 20 godina predvodio je sastav „Crne Mambe“. Preminuo je 8. juna 2003. godine.

Spomenik Šabanu Bajramoviću, vajara Vlade Ašanina, otkriven je 12. avgusta 2010. godine, na dan početka 27. „Nišvila“, a Skupština grada Niša je donela odluku kojom je Južni bulevar u gradskoj opštini Paliluli preimenovan u Bulevar Šabana Bajramovića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kylie Auldist
Za 3 minuta

No Use

Kylie Auldist
Gloria Gaynor
Za 6 minuta

I Will Survive

Gloria Gaynor
Lacni Franz
Za 10 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz
Nicim Izazvan
Za 14 minuta

Jer Te Vise Ne Volim

Nicim Izazvan
David Austin
Za 17 minuta

Turn to Gold

David Austin

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend