Društvo

Nišlije nezadovoljne sečom drveća na Trgu kralja Milana

Foto: City Smart radio
Jutro nakon seče drveća na Trgu kralja Milana tužan prizor. Prolaznici zastaju kraj mesta gde su nekada bila stabla koja su pola veka unazad bila deo Niša, sa njim su sazrevala, a preko jutra nestala. Razočarani i očajni, sugrađani su dali svoj komentar za City Smart radio.

Ovog jutra  anketirane Nišlije su se usaglasile oko jedne stvari, a to je da drveće na Trgu nije trebalo poseći. Nakon seče u aprilu, za vreme policijskog časa na Bulevaru Nemanjića, kada je ostalo samo 13 panjeva kedrova, stigao je red i na seču u samom centru Niša.

,,Užas, strava, Hičkok, noćna mora. Ovo je bruka i sramota. Pričam sad sa ljudima koji su sekli, oni kažu da su dobili nalog ali  ne znaju od koga im je stigao. Bruka i sramota! Pretvorićemo se u grad betona”,  rekao je  jedan prolaznik vidno uznemiren.

,,Nije to u redu. Vazduh je bio mnogo lep, zbog zelenila i vrbica. Ja sam nekada radio u JKP  “Medijani”, kaže penziner Tomislav Stojković i dodaje da mu teško pada jer je svojevremeno on to sadio sa kolegama, a sada je posečeno, ali ne zato što je moralo tako da bude.

Komentar je dao i gospodin koji ukazuje na vreme kada je posečeno.  Podseća da je bio državni praznik, a građani nisu ni znali da će se to desiti.

,, Oni  ako  misle da je  ispravno šta su uradili, mogli su to da rade danas kada su svi tu, a ne ujutru kad nema živog stvora na ovom svetu. Sve je jasno”,  zaključio je naš sugrađanin.

Sugrađanka se pita da li će i kako nadomestiti zelenilo na Trgu ili će uskoro sve biti popločano.

,,Ne znam kakav im je plan, svakako je loše. Mislim da nije u redu to što su posekli jer drveće nam je potrebno za čistiji vazduh. Stvarno ne znam šta ćemo sa ovim pločicama da napravimo kad bude leto i toplije vreme”, pita se sugrađanka.

,,To rade ljudi bez mozga! Šta mislite, ove pločice rade zbog nas? Svako se tu ugradio koliko njemu treba, ali nema veze, onaj gore gleda”, ljutito je rekao stariji gospodin.

 

Momak koji je došao turistički u Niš misli da nije u redu što je posečeno i da je samo izgovor da je zbog turista.

,,Znam da kineski turisti dolaze ovde , pa možda da bi mogli da vide bolje Tvrđavu. Nema smisla to, par drveta da bi se videla Tvrđava. Ko zna preko čega bi da operu pare”.

Ako smo hteli da se ugledamo na velike i razvijene gradove, možda je trebalo da uzmemo u obzir da se u jednom od većih, Tokiju, na drveće gleda sa poštovanjem kao da je sveto. Ipak, šta je učinjeno, učinjeno je i povratka  za ova stabla nema. Ostaje nam samo da gledamo panjeve i nadamo se da će negde nova stabla biti posađena.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 33 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 30 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 27 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 22 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend