Društvo

Nišlije uživale u druženju uz čašicu glogove rakije i domaći ajvar

Tradicionalna gastronomska manifestacija "Naj zimnica" održana je u nedelju na Bubanjskoj pijaci, a posetioci su imali prilike da probaju mnoge đakonije: sladak ajvar, ljuti ajvar, turšiju i još mnogo toga, ali i da popiju čašicu glogove rakije koja je obeležila ovu manifestaciju.

Bubanjska pijaca je u nedelju vrvela od posetilaca koji su došli da probaju neke od tradicionalnih specijaliteta, ali i razmene po koji recept.

Izlagača je bilo puno, a najmlađi među njima  bili su srednjoškolci iz Bujanovca. Oni su na svom štandu izložili ajvar, turšiju, pekmez, ali i vino i rakiju.

„Zimnica je pripremnjena po tradicionalnom porodičnom receptu“, kaže Bogdan, jedan od izlagača i otkriva da najviše voli domaći ajvar, ali sladak.

Učešće je uzelo i Udruženje Makedonaca „Vardar“. „Mi smo želeli da predstavimo Nišlijama naše tradicionalne proizvode i pokažemo im ono po čemu je naša nacionalna kuhunja specifična“, kažu iz Udruženja.

Nišlije su imale priliku da probaju ajvar na makedonski način, a komšije kažu da se tradicionalni ajvar pravi od paprike bez dodavanje druhih sastojaka. Kako kažu tajna nije samo u uzgoju papike, već i u umeću onoga ko sprema, ali i ljubavi koja se ulaže.

Međutim, ono što je privuklo pažnju Nišlija bila je glogova rakija. Tajna, poveravaju, Makedonci zapravo u viskiju u kome je su potopljeni plodovi gloga.

Najboljima su dodeljene i nagrade, a učesnici poručuju da je najbitnije druženje, te su tako uz čašicu glogove rakije i tradicionalne đakonije razmenili po koju reč, ali i po koji recept.

Na manifestaciji je učestvovalo 26 talmičara, a nabolju zimnicu je po mišljenju žirija spremilo  Udruzenje žena „Milunka Savić“ iz Malče . Drugo mesto pripalo je  Dragani Filipović, a treće Jovanu Smiljkoviću.

Nagradu za najuređeniji štand osvojilo je  Udruzenje  „Etno kutak“ ia Ražnja,a  nagradu za inovaciju u pripremi zimnice Milica Savić. Ona je predstavila džem od paprike i paradajza kuvane u slatkom vinu.

Manifestaciju organizuje Udruženje ugostitelja i turitičkih poslenika Niš pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula, a uz podršku Turističke organizacije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Toploader
Za 0 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader
Jonny Lang
Za 3 minuta

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 7 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Tom Jones
Za 11 minut

If He Should Ever Leave You

Tom Jones
Tunel
Za 14 minuta

Volim Sax

Tunel

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend