Društvo

Nišlijka pravi testeninu po receptu koji joj je u nasledstvo ostavila baka

Foto. privartna arhiva
Nišlijki Jovani Mitrović Ranđelović baka je u amanet ostavila porodični recept za domaće rezance, koje ona danas pravi u svojoj radionici u Malči, gde živi sa suprugom. Rezance spravlja od domaćih sastojaka koje uzgaja na plodnom malčanskom tlu i sanjari da jednog dana svojoj još nerođenoj devojčici otkrije stari porodični recept, kako bi ona nastavila tradiciju.

„Potičem iz radničke porodice. Roditelji su me naučili da nije sramota raditi sve dok je posao pošten. Jedno vreme sam zajedno sa roditeljima radila na pijaci i o tome pričam s ponosom“, započinje priču Jovana Mitrović Ranđelović.

Naviknuta na rad Jovana se na poslednjoj godini studija zaposlila u fabrici. Radila je u proizvodnji nadajući se da će, jednog dana kada stekne diplomu ekonomiste proizvodnu traku zameniti pisaćim stolom.

Kako je vreme odmicalo, ona je sve više gubila nadu da će se stvari promeniti, te je nakon godinu dana rada u proizvodnji napustila posao koji je nije ispunjavao.

„Bila sam bez posla i dugo  razmišljala šta ja to umem da radim kada sam se setila bake, koja me još kao malu naučila da pravim domaće rezance. Taj recept se u mojoj porodici prenosi generacijama i ja ga znam napamet. Odlučila sam da okušam sreću i pokrenem sopstvenu radionicu“, priča Jovana i dodaje da je imala podršku porodice i prijatelja.

Kada se upustila u preduzetničku avanturu nije imala biznis plan, već svega 1000 dinara u džepu. „Imala sam jednu staru mašinu na kojoj je još baka pravila testeninu i jednu crvenu novčanicu u džepu. Od nje sam kupila materijal koji mi je bio neophodan da napravim rezance i jednu kutiju u koju ću spakovati proizvod“, priča sagovornica.

Od tada je prošlo godinu dana, a ona se u međuvremenu preselila u Malču i otvorila radonicu. Rezance mesi ručno od sastojaka, koje proizvodi zajedno sa suprugom na imanju. Sem osnovnih sastojaka dodaje začine uzgajane u bašti poput cvekle, spanaća, ruzmarina, paradajza i ljutih papričicama.

Osmislila je i testeninu sa kakaom koja uprkos uverenju nije slatka, već neutralna, a posebno je vole deca.

U proizvodnji joj pomaže sestričina, kojoj Jovana predaje tajne zanata, a kako nam je kazala volela bi da jednog dana rodi devojčicu i  koja  će i sama nauči kako se pravi testina po domaćem, porodičnom receptu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Piloti
Za 0 minuta

Tajna Je U Tebi Skrivena

Piloti
Virgins
Za 4 minuta

Rich Girls

Virgins
Soft Cell
Za 7 minuta

Darker Times

Soft Cell
Red Hot Chili Peppers
Za 10 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Za 14 minuta

Say My Name

Lathums

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend