Društvo Muzika

Nišvil i grad potpisali ugovor o sufinansiranju, Niš sada izdvaja 35 miliona za ovu manifestaciju

Foto: J.J.
Kako je najavljeno Nišvil džez festival i ove godine ostaje u Nišu, uprkos tome što su organizatori prošle godine najavljivali odlazak iz Niša usled slabe podrške grada. Iz grada poručuju da su zadovoljni jer su u novom budžetu uspeli da odvoje značajno veća sredstva za ovaj festival, dok Ivan Blagojević ispred Nišvila kaže da su nesporazumi prevaziđeni, ali da oni moraju da prikupe preko pedeset dodatnih miliona za normalno održavanje Nišvila.

Nakon prošlogodišnjeg Nišvila pojavile su se informacije da bi festival usred slabe finansijske podrške grada mogao da bude preseljen iz Niša, pa čak i iz Srbije. Budžetska inspekcija je od fondacije tražila da deo novca koji nije namenski trošen vrate u budžet grada.

Međutim, kako je rekao direktor festivala Ivan Blagojević odnos grada i festivala je vraćen u normalan kolosek. „Nesporazumi uvek postoje, ali naša obaveza je da ih zbog ljubavi prema gradu, prevazilazimo. Mislim da ih ubuduće neće biti ni po kom osnovu. Nišvil će višestruko vraćati gradu uložena sredstva, tako što će puniti hotele i ugostiteljske objekte i pomoći da Niš taj mesec živi jednim evropskim životom“, rekao je Blagojević. On je pridodao da organizatori moraju da prikupe još 53,2 miliona, jer prema njegovim rečima „peglaju“ propuste iz prethodnih godina. Oni će taj dodatni novac pokušati da dobiju putem konkursa i preko sponzora.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnica Niša Dragan Sotirovski je istakla da su usled boljeg finansijskog stanja grada ove godine obezbeđena veća sredstva za Nišvil,   u iznosu od 11 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. „Gledaćemo da i kompanije koje posluju u Nišu pomognu, da i naša preduzeća pomognu, da ćemo svi zajedno da dočekamo i ispratimo učesnike na način kako to Grad Niš zna, a naravno i publiku koja će, verujem, ove godine biti brojnija nego prethodnih”, kazala je Sotirovski.

Kako ističe Blagojević publiku ove godine očekuje oko 300 programa i bar 900 izvođača. “Borimo se da što značajnija imena dovedemo u Niš, ali nam inflacija honorara baš i ne pomaže. Podrška grada i javnih preduzeća će nam puno pomoći”, kazao je Blagojević, koji je napomenuo da će festivalu puno pomoći i lične konekcije gradonačelnice sa društveno odgovornim organizacijama, ali i sa ministarstvom turizma.

Ovogodišnji Nišvil će se održati od 4. do 13 avgusta. Glavni program počeće 10. i trajaće do zatvaranja. Od 10. februara karte su u prodaji.

Dragan Jevremovic

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bangles
Za 1 minut

Walk Like An Egyptian

Bangles
Alison Moyet
Za 4 minuta

Love Resurrection

Alison Moyet
Berk & the Virtual Band
Za 8 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band
Beloved
Za 13 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 18 minuta

Femme Like You

Kmaro

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend