Društvo Zabava

Novogodišnja euforija u kriznoj godini

Foto: pexels.com
Novogodišnja euforija polako počinje. Uveliko se Nišlije pripremaju za doček, ali šta je ono što utiče na izbor provoda u toku novogodišnje noći? Kriza koja je zahvatila svet uticala je na porast cena energenata, namirnica, poreza. Sa druge strane je to povuklo i rast cena u drugim društvenim sferama, a između ostalog uticalo je i na planiranje proslave Nove godine.

Za novogodisnju noć izašle su ponude restorana, kafana i kafića. Ukoliko Nišlije žele da proslave Novu godinu van svog doma, moraće da izdvoje i više hiljada dinara. Najniže cene se kreću od 1800 dinara, a za luksuznije restorane cena ide čak i do 7000. Cena zavisi od želja i izabranog menija i veća je ukoliko se izabere meni koji uključuje i hranu i piće, ali i muzički gosti utiču na cenu same ulaznice. U nekim lokalima je piće u neograničenim količinama, dok je u drugim samo prvo piće besplatno. Za ostatak večeri građani će pored rezervacije morati da izdvoje dodatni novac. Kako ističe jedna sagovornica, pored izbora lokacije za doček, postoje i ostali troškovi.

‘’Doček slavim kod kuće sa prijateljima. Aranžmani za doček su veoma skupi, pa smo odlučili da u restoran odemo na reprizu, kada je karta skoro upola cene. Skupo je, jer u vidu treba imati i dodatne materijalne troškove oko pripremanja za odlazak na doček’’, istakla je ona.

Za proslavu van zemlje ponude se kreću od 180 evra pa do 250 evra za tri noćenja sa doručkom, a u ponudi su Krakov, Prag, Budimpešta, Beč, Istanbul, Rim, Bukurešt, Solun. Opet to nije konačna cena, jer novac treba odvojiti i za hranu i trošak. Kako kaže još jedna sagovornica, cene su preskupe i za putovanje i lokale, pa je na kraju otkazala putovanje za Ohrid i odlučila da sa prijateljima proslavi kući ili u nekom pristupačnijem lokalu. Međutim, neki građani ne smatraju da su cene visoke, jer bi isti iznos bio i za putovanje i za slavlje u zemlji. ‘’Nakon poskupljenja aranžmana za Budimpeštu, devojka i ja smo razmišljali da li da Novu godinu proslavimo u zemlji ili da tražimo novu lokaciju. Kada smo sve stavili na papir, računica ispada ista. Nema velike razlike u ceni u odnosu na proslavu u inostranstvu i u Srbiji’’, objasnio je sagovornik.

Novogodišnji program je ipak planiran na ulicama Niša. Kako je najavila gradska većnica resurno zadužena za kulturu i turizam Andrijana Anastasov. Građani  će imati raznovrsan program u kome će moću da uživaju.‘’Imamo novogodišnje dane u Nišu koji će trajati od 24. decembra do 7. Januara. Mogu da najavim da će na platou ispred tržnog centra Kalča svakog dana od 24. decembra biti organizovani koncerti od 12 do 20 časova, sve do Nove godine. Program je raznovstan.  Preko 20 niških bendova, dečijih horova i kreativno-umetničkih radionica biće dostupno za građane. Što se tiče koncerta na trgu, još uvek je javna nabavka u toku, ali verovatno će biti objavljeno do kraja nedelje’’,  kazala je Anastasov.

Što se situacije u ostalim gradovima zemlje tiče, mnogi će uprkos poskupljenu i štednji proslaviti gradskim koncertima, dok će neki novac preusmeriti u humanitarne svrhe. U Užicu ni ove godine neće biti dočeka na trgu, a umesto toga sav novac je prosleđen za lečenje dece.  Grad Jagodina će umesto dočeka organizovati proslavu za najmlađe sugrađane na centralnom gradskom trgu uz paketiće.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ultravox
Za 1 minut

Dancing With Tears in My Eyes

Ultravox
David Austin
Za 5 minuta

Turn to Gold

David Austin
Hurts
Za 9 minuta

Wonderful Life

Hurts
Cure
Za 13 minuta

Lullaby

Cure
Kelis & Cee Lo
Za 17 minuta

Lil Star

Kelis & Cee Lo

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend