Društvo

O muralima u gradu nadalje će se izjašnjavati Savet za kulturno stvaralaštvo koji bira gradonačelnica

Gradska uprava za društvene delatnosti nadalje će izdavati odobrenje za oslikavanje murala na javnim površinama u gradu, odlučeno je na Skupštini Grada. Nadležna uprava će odobrenje izdavati nakon što dobije zeleno svetlo od Saveta za kulturno stvaralaštvo sačinjenog od stručnjaka iz oblasti umetnosti, arhitekture i urbanizma koje imenuje gradonačelnica.

Izmena odluke o komunalnom redu nastala je na inicijativu glavnog gradskog urbaniste, Tanje Obradović, a odnosi se na saglasnost i proceduru za oslikavanje murala na teritoriji grada uz pomoć i saradnju stručnih lica u oblasti urbanizma i arhitekture.

Prema rečima Nenada Nikolića, v.d. načelnika Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove na dalje će odobrenje za oslikavanja murala izdavati Gradska uprava za društvene delatnosti.

“Prema izmeni ove odluke odobrenje za oslikavanje murala će izdavati Gradska uprava za društvene delatnostosti. Pre izdavanja odobrenja mišljenje će dati Saveta za kulturno stvaralašto Grada Niša koji u svom sastavu ima istaknuta stručna lica iz oblasti umetnosti, arhitekture i urbanizma, a koje imenuje gradonačelnica”, objašnjava Nikolić izmenu odluke.

Po dobijanju saglasnosti Uprave za društvene delatnosti biće potrebno i odobrenje vlasnika objekta koji će biti oslikan ili Skupštine stanara ukoliko je reč o stambenoj zgradi.

U slučaju kad se mural oslikava na spoljnim delovima zgrade koja predstavlja kulturno dobro, odnosno spomenik kulture potrebna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Murali, u smislu ove odluke, su likovna dela nekomercijalne sadržine, koji se slikaju na  spoljnim delovima zgrade u cilju stvaranja kuturnog ambijenta i estetskog izgleda grada.  Na muralu se može staviti znak sponzora i potpis projektanta murala, navodi se u odluci.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 29 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 26 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 18 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend