Društvo

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ove subote u Nišu

Foto: Pixabay
Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a) biće održana tribina pod nazivom "Spoznaj svoje granice, ali uvek teži da ih prevaziđeš" od 17 sati. Cilj tribine je, ističu organizatori, da pokaže da fizički invaliditet nije prepreka snovima i da je sve moguće samo ako se usudimo da ih ostvarimo.

Jelena Petković iz Udruženja DAN objašnjava da se svakog trećeg decembra govori o ovoj temi, ali se ona svih ostalih dana potisne na margine društva, a to su, kako kaže, želeli da promene. Zato su i odabrali drugačiji pristup stavljajući akcenat na snagu pojedinca kako bi pokazali da je sve moguće i da je oduvek bilo moguće.

„Program je zamišljen tako da osobama sa invaliditetom pokažemo da su granice samo u našim glavama i da ništa nije nemoguće samo ako dovoljno jako želimo. Mi ćemo u subotu imati tri vrlo lepo priče onih koji su pokazali da granice nisu prepreka snovima i da čak i ako ih ima, mogu da se prevaziđu“, kaže Petković .

Objašnjava da će svoje priče sa okupljenima podelili gradska odbrornica i predsednica Udruženja „Iz kruga“ Jasmina Barać Perović, Dragana Rodić predsednica istoimenog Udruženja i Marija Milanović, psiholog, komunikolog i novinar, koje će na sopstvenim primerima pokazati da fizička organičenja nisu prepreka snovima.

U drugom delu programa, profesor Kamenko Marković, istoričar umetnosti, održaće predavanje na temu invaliditeta u umetnosti. „Profesor Marković će nam održati predavanje o slikaru Tuluzu Lotreku koji je i sam bio osoba sa invaliditeom. Govorićemo o njegovom uspehu, dostugnićima i onome što nam je ostavio. Pomenućemo meksičku umetnicu Fridu Kalo i uopšte sve te osobe sa invaliditetom koje su uradile nešto“, kaže Petković.

U muzičkom delu nastupiće hor OŠ „Sveti Sava“ koji nastupa pod dirigentskom palicom Gordane Stamenković. Program vodi Biljana Vasković.

Podsetimo, Međunarodni dan osobama sa invaliditetom se obeležava svuda u svetu 3. decembra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maxi Priest
Za 0 minuta

Close to You

Maxi Priest
Ultravox
Za 4 minuta

Dancing With Tears in My Eyes

Ultravox
David Austin
Za 7 minuta

Turn to Gold

David Austin
Hurts
Za 11 minut

Wonderful Life

Hurts
Cure
Za 15 minuta

Lullaby

Cure

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend