Društvo

Obeležen Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću u parku na keju, obeležen je Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu. Činom svečanog polaganja venaca obeležena je 103. godišnjica oslobođenja grada.

Bratislav Bojović, praunuk Petra Bojovića kaže da je srećan što je došlo vreme da se njegov pradeda, koji se borio za otadžbinu  pominje i da ga se njegov narod seća.

Kako kaže nije tako bilo oduvek. Objašnjava da je Petar Bojović bio proglašen državnim neprijateljem, te je na dan sahrane na Radio Beogradu emitovao proglas da niko ne sme da ode na sahranu tog kako su ga nazivali narodnog neprijatelja. Svako ko se oglušio o naredbu bio bi saslušavan i priveden.

Vojvoda Petar Bojović prevežen je od svoje kuće do Novog groblja u taljigama, a sahranjen je u majčinom grobu. Međutim, devedesetih godina prošlog veka, do tada narodni neprijatelj, dobija spomenike i biste, i biva slavljen kao ratni heroj.

“Za mene, moju porodicu, a verujem  i za sve čestite Srbe to je bio veliki događaj,” kaže praunuk vojvode Bojovića.

Potomci ratnika koji su položili život za otadžbinu ističu da je važno da se sećamo prošlost i da znamo da Srbija nikada nije vodila zavojevačke već isključivo oslobodilačke ratove za svoju domovinu, kuću i porodicu.

Petar Bojović (Miševići kod Nove Varoši, 4/16. jul 1858 — Beograd, 19. januar 1945) bio je srpski i jugoslovenski vojvoda (feldmaršal) koji je odigrao važnu ulogu u oslobođenju grada Niša.

Vojvoda Petar Bojović, pred odlučujući napad za oslobođenje Niša, odlučio je da pregrupiše Prvu armiju i da neprijatelja napadne između zapadne obale Morave i Pasjače, a Moravska divizija je dobila zadatak da ovlada visovima na Seličevici, angažuje svu artiljeriju i da sa juga prodre ka Nišu.

Ovakva namera vojvode Bojovića da srpskim snagama, koje su nezadrživo prodrle daleko ispred savezničkih vojnika, samostalno otpočne napad na Niš naišla je na neodobravanje generala Franša d`Eperea, vrhovnog komandanta savezničkih armija na Solunskom frontu.

On je zahtevao od srpske Vrhovne komande da Prva srpska armija prvo utvrdi zauzete položaje ispred Niša i da sačeka dolazak Druge srpske armije i ostalih savezničkih divizija. Međutim, Vrhovna komanda je prešla preko ovoga upozorenja, a vojvodi Bojoviću je odobreno da otpočne napad za oslobođenje Niša.

Podsetimo 12. oktobra 1918. godine  pripadnici Moravske divizije umarširali u grad. Nakon oslobođenja grada, na Trgu kralja Milana postavljena je svečana kapija (slavoluk) u čast oslobođenja grada i dolaska prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Years & Years
Za 1 minut

Crave

Years & Years
Tusse
Za 4 minuta

Voices

Tusse
Chromeo
Za 7 minuta

Hot Mess

Chromeo
Idra Kayne
Za 10 minuta

Don't Stop the Music

Idra Kayne
Too Pac feat. Dr. Dre
Za 14 minuta

California Love

Too Pac feat. Dr. Dre

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend