Društvo

Obeležena 144. godišnjica oslobođenja Grada od Turaka

Foto: S.M.
Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša, na Trgu kralja Milana obeležen je Dan oslobođenja grada od Turaka.

„Pre 144. godine oslobodioci su ušli u naš grad. Ovo je veliki praznik, najznačajniji praznik kojim započinjemo ovu godinu“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotiorvski i dodala  da je ovo da kada se sećamo onih koji su dali život za našu slobodu.

Istorija kaže da je više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno. Po mišljenju istorilčara, ovaj  događaj je bio veoma značajan za razvoj grada, koji je u to vreme bio siromašan..

Povodom ovog, za Niš značajnog istorijskog događaja, grad svake godine dodeljuje priznanje istaknutim pojedincima. Nagrada „11. januar“, kao najviše priznanje Grada ustanovljeno 1995. godine, dodeljuje se za izuzetna dostignuća koja afirmišu Grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Podsetimo ovogodišnji dobitnici su selektor Fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi  i jedini specijalista transfuzijske medicine Kliničkog centra, dr Milan Lazarević, u kategoriji pojedinaca, dok su u kategoriji kolektiva nagrađeni 63. padobranska brigada Vojske Srbije, Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ i Klub privrednika „Naisus“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Flash And The Pan
Za 3 minuta

Midnight Man

Flash And The Pan
David Austin
Za 6 minuta

Turn to Gold

David Austin
Razorlight
Za 10 minuta

You Are Entering the Human Heart

Razorlight
Aha
Za 13 minuta

As If

Aha
Glennis Grace
Za 18 minuta

Careless Whisper

Glennis Grace

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend