Društvo

Obeležena 77. godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša obeležen je Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Istog dana venci su položeni i u Spomen- parku Bubanj.

“Važno je da se setimo onih koji su dali život za našu slobodu”, kazao je prof. dr Vidimir Veljković, predsednik Skupštine Gradskog odbora SUBNOR-a Niša.  Veljković ističe da je  tradicija obeležavanja godišnjice oslobođenja jedno vreme bila ukinuta, ali ga raduje što se ponovo obeležava.

“Mi stariji se sećamo kada se veliki značaj pridavao ovim proslavama ne samo narodnooslobodilačnih i već i drugih ratova i to je poučno pogotovo što do sada znamo šta se sve učinilo u borbi protiv fašizma koliko je zemalja u svetu ostalo koje neguju i dalje govore o toj pošasti koja je u Drugom svetskom ratu odnela toliko mnogo života”, kaže profesor.

Borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova, a Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i iz pravca juga i porazila nemačke trupe.

Istog dana položeni su venci u spomen parku Bubnju. “Ovde je stradalo preko 10.000 nedužnih ljudi samo zato što su vodili antifašitičku borbu. Svaka žrtva koja je data je velika, a ovde je život položilo 10 hiljada, kazao je Anđelko Milićević pukovnik u penziji.

Spomen-park Bubanj predstavlja spomen-kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu.

Spomen-park Bubanj je kao autentično mesto masovnog fašističkog terora, stavljen pod zaštitu države u maju 1973 godine. Dok je aprila 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen-park Bubanj proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Emerson, Lake & Palmer
Za 0 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
Maureen Mcgovern
Za 5 minuta

The Morning After

Maureen Mcgovern
Electric Swing Circus
Za 7 minuta

Everybody Wants to Be a Cat

Electric Swing Circus
Carly Simon
Za 11 minut

You're So Vain

Carly Simon
Counting Crows
Za 15 minuta

Mr. Jones

Counting Crows

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend