Društvo

Običaji za praznik Svetog Jovana Krstitelja

Foto: Pixabay
Praznik Svetog Jovana Krstitelja, sveca koji je na reci Jordan krstio Isusa Hristosa, Srpska pravoslavna crkva obeležava 20. januara.

Praznik Svetog Jovana Krstitelja obeležen je crvenim slovom. Za ovaj praznik ne bi trebalo da se rade teški poslovi niti ručni radovi, a predlog je da se ne pere ni veš. Žene ne treba da diraju makaze ni igle.

Sveti Jovan Krstitelj stradao je kada mu je odsečena glava. Zbog toga, jedno verovanje nalaže da za ovaj praznik treba izbegavati crvenu hranu i piće, koja simbolizuje nejgovu krv. Takođe se preporučuje da se ne uzimaju noževi, u znak sećanja na njegovo stradanje.

Jedno narodno verovanje podstiče ljude da se na Jovanjdan bratime i kume. Sveti Jovan Krstitelj smatra se uzorom poštenja, a ime Jovan popularno je ime za dete.

Još jedan običaj koji se sreće u narodu je pranje ikone. Na ovaj praznik, ikone bi se iznosile iz kuće na reku ili bunarm a potom se brisale krpom koja je pokvašena vodom.  

Pored zimskog Svetog Jovana Krstitelja, u narodu se obeležava i letnji. Letnji praznik Ivanjdan proslavlja se sedmog jula, kada se slavi dan rođena Svetog Jovana Krstitelja. Dan njegove smrti obeležava se 11. septembra praznikom Usekovanje.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Stanley's Soul Station
Za 0 minuta

I, Oh I

Paul Stanley's Soul Station
Tinush
Za 3 minuta

Struggle (feat Aretha Franklin)

Tinush
Kate the Cat
Za 6 minuta

I Was Made For Lovin You

Kate the Cat
Frazey Ford
Za 10 minuta

September Fields

Frazey Ford
Al Green
Za 14 minuta

The Letter

Al Green

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend