Društvo Obrazovanje

Od danas prisustvo policije dok traje nastava u školama, ali i pojačana kontrola na javnim mestima

Foto: Pixabay
Radi preventivnog delovanja, a i kako bi se roditelji i građani osećali sigurnije po pitanju bezbednosti, od danas će biti pojačano angažovanje policije. Dok bude trajala nastava u svim školama u Srbiji, u krugu škole biće prisutna policija, a i na svim javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana, kao što su trgovi, ulice, železničke i autobuske stanice, sportske priredbe, tržni centri, najavio je državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić, kao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS-u), Stevandić je obavestio da će od danas pre početka nastave, u svim školama u Srbiji (1800), biti prisutni policijski službenici. Oni će biti prisutni sve do kraja nastave, a sa ciljem da deluju prevetivno ukoliko dođe do nekog prekršaja. “Poseban akcenat stavićemo i na učesnike u saobraćaju u zonama škola, kao i na otkrivanje vatrenog oružja, psihoaktivnih supstanci“, kazao je tom prilikom Stevandić i dodao da će biti pojačano angažovanje policije i na svim javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana.

Stevandić je rekao da će MUP zaposliti 1.200 policijskih službenika u toku ove godine, gde će biti obezbeđeno da svaka škola ima policajca koji će brinuti o bezbednosti učenika i zaposlenih. Gostujući na RTS-u, predsednik Aleksandar Vučić se dotakao ove mere. Kako je rekao, to će učiniti da se roditelji bezbednije osećaju, odnosno da imaju i dodatnu psihološku sigurnost.

On je ocenio da je to ključna mera, kojom će se ujedno sprečiti vršnjačko nasilje. “Policajci u školama biće dobro naoružani i spremni da odgovore“, kazao je predsednik Vučić, misleći na opasnost sličnih problematičnih slučajeva. Kako je on dalje objasnio, policajcu će svaki učenik moći da prijavi nasilje, tako da će se sprečiti svaka vrsta nasilja u školi i van nje.

Vučić je istakao i da 1.200 policajaca treba da ode u penziju, a da će njih zameniti 2.500 mladih policajaca. Pomenuo je i uvođenje KD vrata, za šta su spremni da ramotre, o čemu će se pričati kroz sedam dana sa stručnim timom.“Ne smemo da budemo zarobljenici sopstvenih mera“, kazao je.

Podsetimo, u toku je rad na hitno predloženim merama, a koje se tiču razoružavanja Srbije, kako je Vučić nazvao tu meru, kao i povećanje bezbednosti u zonama škole.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend