Društvo KoronarNI program

Od ljubavi prema pivu do biznisa i festivala

Jedna izreka glasi: ,,Kvalitetno pivo čini svet lepšim, pa nismo sami u osećanju sentimentalnosti prema magičnoj kombinaciji hmelja, slada, kvasca i vode." Gost Koronarnog programa bio je Milivoje Stamenković, vlasnike niške pivnice Ministarstvo, i jedan od retkih prozvođača pravog zanatskog piva u Nišu.

Nekad iz ljubavi zaista može da se napravi i dobar biznis. Primer za to je priča Milivoja Stamenkovića i njegove odlčnosti da se bavi proizvodnjom zanatskog piva. Stamenković je u ugostiteljstvo ušao slučajno, a na to ga je navela ljubav prema pivu koja je prevazišla sve barijere, pa je tako odlučio da se potpuno posveti jednom od najstarijih alkoholnih napitaka.

,, Oduvek sam voleo piva, ali ne na taj način na koji sam ga zavoleo kada sam otkrio zanatsko pivo. Sam taj proces pravljenja zanatskog piva čoveka uvuče u to i rodi se ljubav koja je neograničena. Krenulo je kao hobi, ali se u jednom trenutku podiglo na taj nivo da sam rekao sebi ,, ma kakav hobi, hajde da radimo”. Krenulo je pravljenje malo većih količina, a onda se otvorila i pivnica i tu smo gde smo sada”, kaže uz osmeh Milivoje.

Svaki početak je težak, a pogotovo što je u Srbiji pokretanje takvog biznisa nova priča. Nije znao šta da očekuje, ali je verovao da će uspeti.

,, U zanatskom pivarstvu sam oko sedam godina. Na početku nisam znao šta da očekujem. Prva prava kraft pivara se pojavila 2015. godine u Srbiji i tek je krenulo da se to razvija. Zanatsko pivo je mnogo kvalitetnije. To je kao poređenje između kupovne i domaće torte – neuporedivo. Naravno, domaća torta je mnogo skuplja od kupovne i nisam bio siguran koliko će ljudi biti spremni da plate kvalitetan proizvod i koliko će biti spremni da istražuju nove ukuse. Iz mog ugla su industrijska piva bez ukusa i mirisa .”

Iako mnogi pridaju pažnju vinu i prema njemu se odnose sa više poštovanja, Milivoje smatra da se i pivu može tako pristupiti i ispijati svaki gutljaj sa posebnim uživanjem.

Na našim prostorima piva često imaju sličan ukus, navikli smo na sužen izbor, pa mnogi i ne prave veliku razliku u ukusima. Kao pravi ljubitelj piva, Milivoje je do sada probao nekoliko hiljada različitih vrsta, što zvuči skoro neverovatno.

,,Svuda u svetu se velike industrije i trude da naprave slično pivo.  Industrjskih piva je preko 90 odsto. Jednostavno, oni formiraju ukus svojih konzumenata i mnogo im je lakše da prodaju. Uglavnom se igra sa novim imenima, “ribrendingom”,  nova etiketa, čaše i slično, a sve je to nebitno za pivo. Tih nekoliko posto koje drži zanatsko pivo je na nivou domaće radinosti i ne može da se poredi sa industrijom”, priča Stamenković.

U životu jednog pravog ljubitelja piva, posebno mesto zauzimaju “hodočašća”. Stamenković je tako do sada obišao mnoge  pivare i festivale posvećene pivu.  U Niš je vratio festival piva, pa se sada već tradicionalno poštovaoci ovog napitka, ali i oni znatiželjni, svake godine krajem avgusta ili početkom septembra okupljaju na Festivalu zanatskog piva u Banovini. Festival je i muzički i pivski, pa okupi ljubitelje kako piva tako i rokenrola.

Kako se mnogo popije različitog i jakog piva, bitno je znati pravu kombinaciju.

,, Odemo na festival piva koji traje tri dana, od ujutru do uveče. Vi niste otišli na festival da gledate, pa morate da probate ali je bitno da znate kako pijete. Bili smo na jednom festivalu Božićnih piva u Rimu, gde nije bilo piva ispod 10, 15  odsto alkohola i niko se nije napio upravo iz tih razloga što su znali kako piju,” kaže Stamenković.

Njegova prepouka je da se uvek krene od slabijih piva.

Ako je neko već poželeo da se uspusti u proizvodnju zanatskog piva, Milivojeva preporuka je da se spoji i lepo i korisno, i ljubav i biznis.  Iako nije najjeftiniji početak, na kraju može da se isplati ako se pametno ulaže.

,,Ovo deluje vrlo lepo sa strane,  a trenutno je i popularno, ali je uvek u tuđem dvorištu zelenija trava. Za početak je dovoljno da se kupi oprema za kućno pravljenje piva, pa da probate da pravite za svoju rodbinu i prijatelje. Kasnije se možda razvije i biznis”, zaključio je Milivoje Stamenković.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Mando Diao
Za 1 minut

Money

Mando Diao
Billy Idol
Za 5 minuta

L.a. Woman

Billy Idol
Pretenders
Za 9 minuta

I Go to Sleep

Pretenders
Prince
Za 12 minuta

One of Us

Prince
Cure
Za 16 minuta

Hot Hot Hot!!!

Cure

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend