Društvo

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Sigurna kuća je organizovala akciju u okviru koje je sa građankama i građanima Niša razgovarala o ovoj važnoj temi. Akcijom je započelo obeleževanje globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

“Porodica je mesto gde bi svaka žena trebalo da se oseća najsigurnije, najbezbednije i najvoljenije. Nažalost to nije uvek tako, upravo u porodici žene nejčešće budu ugrožene i upravo ruke njenog partnera koje bi trebalo da je zaštite budu ruke od kojih žena strahuje”, kaže Sonja Sćekić, direktorka Sigurne kuće.

Sćekićeva ističe da ne prođe puno vremena da ne čujemo da se nekoj ženi nije dogodilo neko nasilje, ne prođe puno vremena a da ne čujemo da je neka žena ubujena. Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubjeno 18 žena.

Kada je reč o podacima iz Sigurne kuće od početka godine je primljeno 36 žena i 30 dece. “U 80 odsto slučajeva u žene same prijavile nasilje, a u 20 odsto slučajeva su to bile komšije, rođaci, prijatelji”, kaže sagovornica.

Dodaje da nasilje može da se dogodi svakoj ženi i da je najmlađa korisnica Sigurne kuće imala 18, a najstarija 73 godine. Nasilje je moguće prijaviti na broj 0800-100-600, a poziv je besplatan.

Poručuje da je važno da građani, institucije i čitavo društvo podrže borbu protiv nasilja nad ženama. “Jako je važna ta prva pomoć i ona se obično traži od prijateljice, majke, osobe u koju žena ima poverenja, zbog toga je važno da je tada podržimo i damo joj snagu da započne život bez nasilja”, kaže Sćekić.

Sugrađanke sa kojima smo razgovarali kažu da je važno prijaviti nasilje, jer ono nije i ne sme da se tretira kao privatna stvar. “Ono što ne može da se trpi u životu i ne treba da se trpi”, poručuje jedna sugrađanka.

Druga smatra da žene ne prijavljuju nasilje jer se boje za decu i da bi trebalo više pričati o ovoj temi, ne samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja, već svakog dana, kako bi žena znale kome mogu da se obrate za slučaj da su izložene nasilju.

Foto: Sigurna kuća Niš

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, zvanično je prihvaćen od strane Ujedinjenih nacija 1999. godine. Ovim danom počinje obeležavanje globalne kampanje “16 dana aktivizma”.

Uoči ovog važnog dana održana je tribina pod nazivom “Zidovi ćute, ti nemoj, prijavi nasilje” u Gradskoj kući.

Zvanična boja kampanje je narandžasta kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od rodno zasnovanog nasilja. Tvrđavski most će tokom trajanja kampanje biti osvetljen narandžastom bojom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

En Vogue
Za 3 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Yard Act
Za 8 minuta

Payday

Yard Act
Soulsavers feat. Dave Gahan
Za 11 minut

Tonight

Soulsavers feat. Dave Gahan
Lord Huron
Za 15 minuta

Mine Forever

Lord Huron
Blue Cafe
Za 19 minuta

Zlosc

Blue Cafe

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend