Društvo

Odnet bareljef sa spomenika na Starom groblju, slučaj prijavljen policiji

Foto: Miroslav Veličković
Vandalizovan je spomenik apelacionog sudije u penziji, rezervnog potpukovnika, junaka sa Kajmakčalana Dimitrija Stankovića i dr Miloša Miloševića, pravnika na Starom grobolju. Spomenik je oboren, a bareljef, inače delo vajara Aleksandra Šakića, je nasilno skinut i odnet. Slučaj je prijavljen policiji.

Kako navode iz Udruženja stvaralaca Niša da je pomenuti spomenik na Starom groblju vandalizovan primetili su pre nedelju dana.

“31. maja 2022. u popodnevnom obilasku Starog groblja u Nišu sa kolegom istraživačem, naš član Miroslav Veličković uočio je oboren spomenik apelacionog sudije u penziji, rezervnog potpukovnika, junaka sa Kajmakčalana Dimitrija Stankovića i dr Miloša Miloševića, pravnika koji čine jedinstvenu spomeničku celinu na grobu”, navode iz Udruženja.

Dodaju da je istraživač tom prilikom primetio da na spomeniku nedostaje bareljef, inače delo poznatog niškog vajara Aleksandra Šakića koji je između ostalog izvajao spomenike koji se nalaze širom grada poput spomenika Filipu Kraljiju, sestrama Baković, Dušanu Radoviću i Jeleni Dimitrijević.

“Na bareljefu, koji je više od 50 godina ukrašavao porodični spomenik i celo Staro groblje “Gorica” u Nišu predstavljena je kompozicija sastavljena iz tri epizode iz života dr Miloša Miloševića, prva kako posmatra štamparskog radnika, druga koja predstavlja obezglavljenog čoveka od nemačkih vojnika i treća sa prikazom roditelja koji čekaju sina koji nikada neće doći”, navode u saopštenju.

Iz Udruženja stvaralaca Niša upozoravaju da ovo nije prvi slučaj vandalizma koji se dogodio na Starom groblju i apeluju na nadležne da zaštite ovaj kompleks.

“Na Starom groblju “Gorica” u Nišu ima još dosta vrednih spomenika i umetničkih dela i vreme je da nadležni preduzmu konkretne korake. Kao prvo da ovo groblje proglase Memorijalnim parkom i da organizuju čuvarsku službu i redovno održavanje”, zaključuju iz Udruženja.

Kako navode procenjuje se da je je poslednjih godina sa Starog groblja nestalo više od 100 bisti i dekorativnih elemenata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 46 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend