Društvo

Održan protest ispred Suda, porodica devojke nastradale u saobraćajnoj nesreći traži da se slučaj što pre reši

Porodica i prijatelji 25-godišnje Jovane Petković koja je nastradala u saobraćajnoj nesreći 21. novembra prošle godine, organizovali su protest ispred zgrade Suda u Nišu.

Kako navodi brat nastradale devojke, Miljan Petković, protest je organizovan jer još uvek nema sudskog epiloga za nesreću koja se dogodila pre skoro godinu dana, ali i zbog odluke pravosuđa da optuženom M. G. (20)  bude određen kućni pritvor.

Na prvom ročištu tužilac je naveo da je M. G. nesreću izazvao tako što je prošao kroz crveno velikom brzinom i u alkoholisanom stanju, na šta se poziva i porodica nastradale devojke.

Miljan Petković

“Iako je sve kristalno jasno, vozač je bio pijan, prošao je kroz crveno, vozio je sa probnom dozvolom pola sata posle ponoći, nije bilo tragova kočenja, nije ukazao prvu pomoć mojoj sestri već je, kad je izašao iz vozila, konstatovao da nije ništa. Znači pored svega toga slučaj se i dalje odugovlači i plus je on pušten da se brani iz kućnog pritvora sa nanogicom“, kaže brat nastradale Jovane.

On dodaje da se porodica i prijatelji pitaju koliko bi trebalo da se čeka na presudu, a sumnjaju da će kazna biti odgovarajuća.

“Ne znamo šta da očekujemo, s obzirom na to da je pušten na kućni pritvor, mi smo rešili da se dignemo na noge i pozovemo narod. Ako ne možemo na pravosuđu da dobijemo pravdu, barem na ulici da se borimo za kakvu-takvu pravdu. Jer ovo nije slučaj koji može svakome da se desi“, dodaje brat nastradale.

Prema njegovim rečima, s obzirom na niz prekšaja koje je tužilac izneo na prvom ročištu, porodica adekvatnom smatra jedino maksimalnu zatvorsku kaznu.

“Mada je to premalo, jer smatram da Zakon treba da se promeni, da početna kazna bude 12 godina, a sada je to maksimalna kazna. Ako se ovako nastave da se kažnjavaju nesavesni vozači, bahati sa nekim minimalnim kaznama ovakvi slučajevi će češće da se dešavaju. Ja znam da je Zakon takav da oni njega ne mogu da drže u pritvoru, ali smatram da je slučaj trebalo da se reši ranije“, ističe 0n.

Dodaje da trenutno nije u planu da se organizuje novi protest, osim ukoliko se desi da porodica i prijatelji ne budu zadovoljni izrečenom kaznom.

“Ja sam nabrojao koji su to prekršaji, mislim da je svima jasno da može da dobije 12 godina, što smatram da je realna kazna. Ako adekvatna kazna ne bude izrečena, mi ćemo se ponovo dići na noge. Za sada ne postoji plan da se organizuje novi protest jer smatramo da će ovo koliko-toliko da probudi narod, da će i sud da se konsoliduje, da će doneti ispravnu odluku, da će ga osuditi onoliko koliko treba. Ako budemo zadovoljni presudom neće biti protesta“, kazao je Petković.

Brat nastradale je dodao da će pozvati i odgovorne u državi da pokušaju da promene Zakon.

“Jer od trenutka kada se desila nesreća, nama govore da Zakon treba da se promeni, da je to u planu, da se očekuje“, ističe.

Smatra da protesti mogu da doprinesu i urode plodom, a naveo je primer saobraćajne nesreće na Bulevaru „Medijana“, koji se desio mesec dana nakon ovog, a rešen je, kako kaže ekspresno.

„Mislim da mora da se digne narod na noge i da se stane na put bahatim vozačima inače će ovo da ide u nedogled“, zaključio je brat nastradale Jovane Petković.

Sledeće ročište zakazano je za 30. septembar.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Riovolt
Za 0 minuta

It Ain't Over Till It's Over

Riovolt
Dusty Springfield
Za 3 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 5 minuta

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)
Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Za 10 minuta

Money Money

Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Zella Day
Za 13 minuta

Girls

Zella Day

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend