Društvo

OJT će ponovo preispitati dokaze o prijavi za pretnje upućene novinarima „Južnih vesti“

Foto: Pixabay
Više javno tužilaštvo obavezlo je Osnovno tužilaštvo u Nišu da ponovo preispita dokaze priložene od strane ekpe "Južnih vesti". Nakon što je Osnovno tužilaštvo odbacilo prijavu za pretnje o napadu ekipe, reagovao je advokat "Južnih vesti", pa će se dokazi ponovo naći u Osnovnom tužilaštvu.

Prijave koje su novinari iz „Južnih vesti“ podnele su odbačene, ali će ipak morati ponovo da se preispitaju u Osnovnom tužilaštvu. Nakon što je Osnovno tužilaštvo u Nišu odbacilo prijavu za pretnje o napadu ekipe Južnih vesti u izbornom danu, a advokat medija podneo prigovor, Više javno tužilaštvo obavezalo je Osnovno da ponovo “preduzme dokazne radnje”

Kako iz Južnih vesti kažu, poslat im je dopis u kome stoji da  je Više javno tužilaštvo dalo obavezna uputstva nižestepenom organu.

,, Obaveštavamo Vas da je VJT u Nišu usvojilo Vaš prigovor i izdalo obavezno uputstvo OJT u Nišu za preduzimanje dokaznih radnji“, – piše u dopisu Tužilaštva.

Podsetimo se, fotograf „Južnih vesti“ fotografisao je izborno mesto u OŠ “Stefan Nemanja”, gde se u tom trenutku ispred biračkog mesta našla žena osumnjičenog sa spiskovima glasača SNS-a, što je kako navode “Južne vesti” i ona sama potvrdila. Osumnjičeni je prema rečima novinara prišao i pripretio da se fotografije njegove žene izbrišu, što je zabeleženo na audio snimku. Nakon što je saslušao svedoke i preslušao audio-snimke, tužilac Osnovnog javnog tužilaštva ustanovio je da optuženi nije kriv.

On im je, prema njihovom svedočenju rekao “polomiću ti noge i ubiću te ako ne obrišeš snimke moje žene“, ali tužilac to nije prihvatio jer se nije podudaralo sa audio-snimkom koji su Južne vesti dostavile. Prihvatio je iskaze osumnjičenog i ostalih svedoka i doneo odluku da odbaci prijavu. Podsetimo, incident se dogodio 21. juna prošle godine, u izbornom danu, ispred biračkog mesta u OŠ “Stefan Nemanja” u Nišu.

Nedavno je Vlada Srbije pokrenula SOS broj za novinare koji se ne osećaju sigurno. Poziv na broj je potpuno besplatan, a kako najavljuju, radiće non- stop.  Na telefonske pozive, prema njihovim rečima,  odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima. Novinari će od njih dobijati informacije o kontaktima u policiji i tužilaštvu nadležnim za region u kojem rade ili u gde se dogodila pretnja ili nasilni čin.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King
Za 0 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 3 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 5 minuta

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 9 minuta

Edge of the World

Faith No More
Toploader
Za 12 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend