Društvo

Oko sokolovo slabovido za mesta za parkiranje osoba sa invaliditetom

Marija Lazarević je pre osam godina Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj podnela zahtev za obeležavanje parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom ispred stambene zgrade u ulici Dragiše Cvetkovića 3. Zahtev je ubrzo odobren, a parking mesto namenjeno osobama sa invaliditetom jasno obeleženo, ili je tako barem bilo sve do pre par dana kada joj je na adresu stigla kazna za nepropisno parkiranje od strane Oka sokolovog. Marija, koja je, kako tvrdi spornog datuma bila parkirana na mestu predviđenom za osobe sa invaliditetom, što ona i jeste, kažnjena jer kako je od nadležnih saznala mesto nije jasno naznačeno u sistemu. Kordinator Komunalne milicije, Dejan Kovačević objašnjava da je došlo do greške u sistemu i da se parking mesta predviđena za osobe sa invaliditetom ubuduće neće uzimati u obradu sistema Oko sokolovo, već će patrole na terenu proveravati da li je osoba koja se parkirala na mestu predviđenom za OSI ima prava na to ili je reč o zloupotrebi.
Foto: Zahtev je odobren još 2014. godine

„Stigla mi je kazna za nepropisno parkiranje iako sam svoj automobil parkirala na mestu predviđenom za osobe sa invaliditetom, što ja jesam“, kaže sugrađanka i dodaje da je parking mesto jasno obeleženo žutom bojom i vidljivim znakom koji ukazuje na to da je predviđeno za prkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

To ju je, kako kaže, najpre iznenadilo, a potom i naljutilo.  „Razljutilo me je to što Oko sokolovo ne prepoznaje sva parking mesta za osobe sa invaliditetom, tj. što tog mesta, kako mi je rečeno, u sistemu nema iako sam još 2014. godine podnela zahtev za parkiranje vozila za osobe sa invaliditetom Upravi za komunalne delatnosti, koje mi je odobreno, mesto je nedugo zatim obeleženo i jasno naznačeno“, priča revoltirana sagovornica.

Dodaje da je kontaktirala upravu Komunalne milicije i da joj je rečeno da konkretnog parking mesta u sistemu nema, te da im na uvid dostavi overenu kopiju zahteva kako bi uneli u sistem i kako se to nadalje ne bi dešavalo.

Foto: Kazna

“Ja se pitam zašto sam dužna da opravljam gradske institucije? Zašto to oni to ne reše međusobno Parking servis i Komunalna milicija, da li oni uopšte komuniciraju?“, pita revoltirana sugrađanka i dodaje da je sramota da se Grad tako ophodi prema osobama sa invaliditetom.

Kordinator Komunalne milicije Dejan Kovačević je za City Smart kazao da je došlo do greške u sistemu i da će kazna biti stornirana:”U pitanju je greška u sistemu.  Problem su mesta za osobe sa invaliditetom koja su ocrtana upravno i kad vozilo prođe ulicom ono vidi samo zadnju stranu vozila, ne vidi se prednja strana vozila, ne vidi se nalepnica, ne vidi se rešenje”.

Dodaje da se parking mesta predviđena za osobe sa invaliditetom ubuduće neće uzimati u obradu sistema Oko sokolovo, već će patrole na terenu proveravati da li je osoba koja se parkirala na mestu predviđenom za OSI ima prava na to ili je reč o zloupotrebi.

Podsetimo, Oko sokolovo je u Niš stiglo 1. jula, a građani u prvih mesec dana nisu kažnjavani već samo opominjani da su se pogrešno parkirali i načinili prekršaj.

*Tekst je izmenjen nakon što smo dobili odgovor od Komunalne milicije.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Sramota! Bahatost i lopovluk na delu, uz izgovor da njihovo vozilo ne vidi i ne snima prednju stranu automobila. Ma nemoj, a ko onda upravlja tim vozilom? Komunalni policajci kojima je posao da vode racuna o tome!!! Dosta je više izgovora za kažnjavanje i uzimanje novca po svaku cenu!!!!

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 2 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 5 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 13 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 17 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend